Miért drágábbak itthon a gyorstesztek, mint Európában? Nem érti a versenyhivatal sem

Megosztás

Igaz, számos más termékkel is megtehetnék ezt a vizsgálatot, mert ugyanúgy nem értjük. Magyarországon a Covid-gyorstesztek jóval többe kerülnek, mint a legtöbb más európai országban. Az ok egyelőre ismeretlen, bár sejtéseink vannak.

Vizsgálja a koronavírus-gyorstesztek piacát a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), mert felmerült, hogy a belföldön kapható tesztek ára európai összehasonlításban is túl magas, a gyorstesztek kapcsán több panasz is érkezett a hatósághoz – írja a GVH közleménye.

„A fogyasztói árak – európai átlaghoz mért – magasabb árszintjének okait a nemzeti versenyhatóság gyorsított ágazati vizsgálat keretében vizsgálja meg, különös tekintettel arra, hogy a piaci probléma széles fogyasztói kört érinthet” – írja a GVH.

A versenyhivatal közleménye szerint ezért felmérik a kínálatot és piaci folyamatokat, valamint az értéklánc különböző szintjein elhelyezkedő piaci szereplők körét az áraikkal együtt. A versenyhatóság a közeljövőben számos piaci szereplőt fog megkeresni.

A vizsgálat eredményeit jelentésben összegzik majd. A GVH-nak egy hónapja lesz a jelentéstervezet elkészítésére, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb egy hónappal meghosszabbítható. „A versenyhatóság kiemelten vizsgál minden piaci magatartást, amely összefügg a járványhelyzettel, és a fogyasztók széles körét érinti” – áll a közleményükben. (Telex.hu)

Kapcsolódó cikkek