Ezeket a szokatlan tüneteket figyelték meg az omikron variánssal fertőzötteknél

Megosztás

Dél-Afrikában már balszerencséjükre előrébb járnak az új vírusmutáció megfigyelésében és érdekes dolgokat tapasztaltak. Ami talán biztató lehet, hogy ezek a tünetek első hallásra enyhébbnek tűnnek, mint például egy igazán pusztító deltánál. De még csak a megfigyelés elején járunk. Jobban fertőz, de enyhébb tünetekkel át lehet vészelni?

Angelique Coetze, a Dél-afrikai Orvosok Szövetségének elnöke azt mondta, hogy az új variáns kialakulásának gyanúja is amiatt merült fel bennük, hogy a koronavírusos páciensek szokatlan tüneteket jeleztek az ország fővárosában, Pretoriában.

A tüneteik teljesen másak, de sokkal enyhébbek is voltak azokhoz képest, akiket korábban kezeltem

– mondta Coetze, aki gyakorló orvos is egyben. Beszámolója szerint az eltérő hátterű és etnicitású, többségében fiatal embereknél intenzív fáradékonyságot figyeltek meg, egy hatéves gyermeknek pedig rendkívül magas volt a pulzusa. A szaglásuk, ízlelésük azonban normális maradt.

Az orvos végül november 18-án fordult a vakcinákat szabályozó tanácsadó testületéhez. Addigra már körülbelül két tucat páciense (a társaság fele nem volt beoltva koronavírus ellen) jelentette a szokatlan tüneteket. Többségük egészséges maradt, viszont „rendkívül fáradtnak” érezték magukat állandóan. 

Angelique Coetze arról is beszámolt, hogy utóbb az említett hatéves gyermek állapota is normalizálódott. Mint mondta, az eddigi megfigyelések alapján az összes páciense egészséges maradt, de az idős, illetve legyengült immunrendszerű, más betegségekkel rendelkező emberekre még mindig veszélyes lehet a vírus. (Index.hu)

Related posts