A gyors reakció is késő lehetett, repülőn az új variánssal fertőzött emberek már bejuthattak Európába

Megosztás

Hollandiába érkeztek repülőgépen a fertőzött régióból és többen is pozitív tesztet produkáltak. Már csak az a kérdés, hogy a veszedelmesnek kikiáltott omikronnal, vagy “csak” egy korábbi variánssal fertőződtek meg az érintettek.

Több tucat, koronavírussal fertőzött ember érkezhetett az amszterdami Schiphol nemzetközi repülőtérre Dél-Afrikából a KLM holland légitársaság két járatán – közölték pénteken este a holland egészségügyi hatóságok. A két repülőgépen összesen körülbelül 610-en utaztak.

A holland kormány péntek reggel függesztette fel a járatok fogadását a járványügyi szempontból kockázatosnak ítélt térségből, a már úton lévő repülőgépeket azonban még fogadták, az utasokat pedig megérkezésükkor szűrővizsgálatnak vetették alá, karanténba helyezték.

A tájékoztatás szerint most minden utast, akinek a tesztje pozitív eredményt hozott, tovább vizsgálnak, hogy kiderítsék vannak-e közöttük olyanok, akik a koronavírus új, omikronnak elnevezett dél-afrikai variánsával fertőződtek meg.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken aggasztónak minősítette a nagyszámú mutációval rendelkező omikron vírusvariánst. A WHO szerint az előzetes bizonyítékok alapján az újrafertőződés fokozott kockázata áll fenn ennél a variánsnál a többi, szintén aggodalomra okot adó variánshoz képest. (Hvg.hu)

Related posts