Orbán: Minden rosszra fel kell készülni, lehetséges az újabb bezárás a járvány miatt

Megosztás

A miniszterelnök szerint a szülők feltétlenül oltassák be kisgyermekeiket is Covid ellen, a harmadik dózis pedig életet menthet. Ha elegen oltatják magukat, nagy karácsonyunk lehet – véli Orbán Viktor. Meghosszabbítják a regisztráció nélküli oltási időszakot további egy héttel.

Reménykedett Orbán Viktor, hogy sikeres lesz a héten zajló oltási akcióhét, és így is lett – mondta a miniszterelnök a Kossuth Rádióban. Szerinte „az emberek kaptak az alkalmon”. Sőt – jelentette be – a siker miatt egy héttel meghosszabbítják az akcióhetet, így az a jövő héten is folytatódik. A legtöbben a harmadik oltást veszik fel – emlékeztetett. „Idén lehet nagy karácsony, ha elegen veszik fel a harmadik oltást, amivel erős védettséget lehet kialakítani” – fogalmazott.

A miniszterelnök szerint a harmadik oltás „biztosan életmentő”.

Az esetleges szigorításokról, zárásokról azt mondta: „nem döntjük el előre, mit fogunk csinálni: semmit sem zárok ki, minden rosszra fel kell készülni”. Azt is mondta, „a zárás csak lassítás”, az „igazi megoldás a harmadik oltás”.

A gyermekek oltásának lehetőségéről azt mondta, várták, hogy mit mondanak a szakemberek. „A világ nagy tudósközösségei dolgoznak ezen”, miközben „az oltásellenesek mindenféle őrültséget próbálnak velünk elhitetni”.

„Szereztünk 2 millió vakcinát, az első 130 ezer adag, gyerekek számára elérhető vakcina december 20-án érkezik, azt tanácsolom a szülőknek, ha tehetik, oltsák be a gyerekeket” – folytatta Orbán.

„Az eszközeink megvannak, az ágyak, lélegeztetőgépek és vakcinák, orvosságok rendelkezésre állnak” – mondta, hozzátéve: egyelőre az ember is elég, járványkórházat is meg tudnak nyitni, az egészségügyben dolgozók pedig garanciát jelentenek arra, hogy a rendszer „nem omlik össze”. Szerinte a tőlünk nyugatra fekvő országok járványkapacitása „sokkal kisebb, mint Magyarországé”. Ezeket a kapacitásokat „vésztartalékként” a jövőben is fenn kell tartani.

Idén már 100 ezer migránst állítottunk meg a határon, ez 100 ezer bűncselekményt végrehajtó ember, elvileg be kellene őket zárnunk, de hova teszünk el 100 ezer börtönlakót?

– váltott témát a miniszterelnök, aki megjegyezte: ezért nem is tartják őket Magyarországon, hanem „visszadobják” őket, ami nem tetszik az Európai Uniónak. „Most nem békeidő van, hanem háborús körülmények, ezért amit Brüsszel csinál, az ostobaság, mert nem segíti az életünket, hanem csak bajt hoz a nyakunkra” – fogalmazott Orbán. Az EU szerinte – bár kellene – nem dicséri meg Magyarországot, hanem inkább bünteti emiatt. (Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek