Ötven évvel később, a halálos ágyán vallott a világ egyik legkeresettebb bankrablója

Megosztás


1969. július 11-én, pénteken a huszadik születésnapja másnapján Theodore Conrad banki alkalmazott az ohiói Clevelandben kiugrott a munkahelyéről ebédidőben a közeli italboltba, és onnan egy diszkrét papírzacskóba csomagolt Canadian Club whiskeyvel tért vissza dolgozni. A munkaidő vége felé meggyőzte a kollégáját a Society National Bankban, hogy nyugodtan hazamehet pár perccel hamarabb, ő majd intézi egyedül a zárást.

Amikor magára maradt, Conrad belegyömöszölt 215 ezer dollárt a barna papírzacskóba, a tetejébe nyomta álcázásképp a whiskeysüveget, majd kisétált az épületből és az egész addigi életéből is.

Ted Conradnak a mai értéken 1,7 millió dollárnak, nagyjából 544 millió forintnak megfelelő pénzzel együtt nyoma veszett. Számtalan újságcikk, könyvek, rövidebb-hosszabb dokumentumfilmek és tévéműsorok sokasága dokumentálta a több mint fél évszázados, teljesen soha fel nem adott küzdelmet a felkutatására. Pénteken végül a körözött bűnözők és szökevények elfogására szakosodott szövetségi rendőri szerv beszámolhatott az ötvenkét éve várt áttörésről.

Rájöttek, hova lett Ted Conrad, hosszú idő után sikerült azonosítani, azonban letartóztatni már nem tudták. Conrad, aki Thomas Randele néven, tisztes családapaként élte le az életét Boston kertvárosias agglomerációjában, Lynnfieldben, fél évvel korábban meghalt tüdőrákban. 71 éves korában, családja körében, az otthonában érte a halál.

John K. Elliot nyomozó gyűjtötte be annak idején azokat a Conrad főiskolás éveiben keletkezett iratokat, amelyek megőrizték a kézírását és az aláírását. Ezeket vetették most össze egy 2014-ből származó, bostoni bírósági irattal, amelyet egy bizonyos Thomas Randele nyújtott be. Egyértelmű volt: a két személy egy és ugyanaz. Viszont mire az azonosítás megtörtént, a nyomozók már csak Randele-Conrad családtagjaival tudtak beszélni.

Az ő kihallgatásukkor napvilágra került:

a férfi a halálos ágyán bevallotta a titkát az addig mit sem sejtő családtagjainak.

Ők dönthettek volna ekkor úgy, hogy értesítik a hatóságokat, de nem tették, ezért a titok Conrad 2021. májusi halála után még további fél évig titok maradt. 


A nyomozók előtt utólag egy feltűnésmentes, de jó élet képe rajzolódott ki. Conrad már 1970 körül Bostonban telepedett meg. A hetvenes évek elején ismerkedett meg későbbi feleségével, akit 1982-ben vett el, és született egy lányuk, aki most a harmincas éveiben jár. Conrad mindig is imádta a menő autókat: új életében luxusautó-kereskedésekben vállalt munkát, és – hiszen már tizenévesen is szeretett golfozni – profi golfjátékos lett belőle. 

De hogy mi lett a zsákmányolt pénz sorsa? Csak annyi tudni biztosan, hogy azzal a bizonyos 2014-es bírósági irattal, ahonnan Randele aláírása származott, csődöt jelentett.

Valószínűnek látszik egyébként, hogy Ted Conradnak sosem a fényűző, gondtalan, mesésen gazdag élet megteremtése volt az elsődleges célja a bank kifosztásával, hanem egyfajta kihívásként tekintett rá, az érdekelte, hogy képes-e megcsinálni, hasonlóképpen A Thomas Crown-ügy című, 1968-as film főhőséhez.

via Telex

Kapcsolódó cikkek