Elhunyt Csíkszentmihályi Mihály, a flow elmélet atyja

Megosztás

Elhunyt Csíkszentmihályi Mihály, a világhírű amerikai-magyar pszichológus, aki a flow-élmény, vagyis egy nagyon összpontosított elmeállapot pszichológia koncepcióját alkotta meg. A hírt a pszichológus Facebook-oldalán közölték.

A flow-élmény az elme működésének egy olyan állapota, melynek során az ember teljesen elmerül abban, amit éppen csinál, amitől örömmel töltődik fel, abban teljesen feloldódik, minden más eltörpül mellette, bármi áron folytatni törekszik.  Ezt, vagyis a pozitív filozófia fogalmát először Csíkszentmihályi Mihály fogalmazta meg, és azóta a szakterületen kívül is számos helyen hivatkozzák.

A Széchenyi-díjas pszichológus Claremont Graduate University Pszichológia és Menedzsment tanszék professzora volt, előtte a Chicagói Egyetem Pszichológia Intézetének és a Lake Forest College szociológia és antropológia intézetének vezetőjeként dolgozott.

A Magyar Érdemrend nagykeresztjének tulajdonosa, az MTA külső tagja, szakterülete a fejlődés- és neveléslélektan, valamint a kreativitás- és tehetségkutatás volt.

Kapcsolódó cikkek