Tiltakoznak a háziorvosok az operatív törzs döntése miatt

Megosztás

Az operatív törzs arra utasította a háziorvosokat, hogy jövő héttől rendelőikben teszteljék a COVID-gyanús betegeket – írja a Népszava.

A minap kiadott utasítás szerint a háziorvosoknak a jövő héttől kellene kezdeniük a hozzájuk érkező napi betegek gyorstesztelését, amelyhez teszteket és védőfelszerelésként plexi arcvédőt biztosítanak a számukra.

A lap szerint azonban háziorvosoknak a feladathoz se eszközük, se megfelelő körülményeik nincsenek, ezért aláírásgyűjtésbe kezdtek . A felhívásukban azt írják:

az utasítás hibás és a betegbiztonsági okból is kivitelezhetetlen, a háziorvosi rendelők döntő többségében nincs lehetőség a fertőzésgyanús és nem fertőző betegek elkülönítésére.

A háziorvosok szerint a biztonságos mintavételhez egy plexi arcvédő nem nyújt kellő védelmet. A járványügyi szabályok szerint ezeket a vizsgálatokat komplett védőruházatban lehetne csak elvégezniük, de rendelés közben nincs idő arra, hogy az orvos akár napjában többször szabályosan beöltözzön, levetkőzzön és mellette párhuzamosan végezze a betegellátást, oltson a covid és az influenza ellen.

Továbbá szerintük az sem helyes, ha a váróban, a rendelőben keverednek a potenciálisan fertőző betegek, az egyéb panaszokkal jelentkezőkkel vagy akár egészséges, védőoltás beadására érkezőkkel.

Az aláírók arra kérik az operatív törzset, hogy a tesztelések az eddig bejáratott rend szerint történjenek a jövőben is, azaz, hogy légúti panaszokkal a betegek továbbra is előzetesen egyeztessenek telefonon a háziorvossal arról, hogy tünetei alapján mi legyen a teendő.

Kapcsolódó cikkek