A szakemberek egyelőre csak szűkebb rétegnek adnának harmadik oltást

Megosztás

Miközben itthon már hetek óta fel lehet venni a harmadik oltást, az amerikai kormány is szeretné széles körben elérhetővé tenni a Pfizer-vakcina harmadik adagját – tudósít a 444.hu. Az ottani gyógyszerhatóság illetékes bizottsága viszont nem támogatja ezt: szerintük egyelőre csak 65 év felettieknek és a fertőzés szempontjából különösen kockázatos embereknek szabad engedélyezni, legalább hat hónappal a második oltás után. (A legyengült immunrendszerű betegek már augusztus óta jelentkezhetnek a ráadásdózisért.)

Az FDA szakértői nem értenek egyet azzal, hogy máris mindenkinek szüksége lenne harmadik oltásra, mert az adatok alapján az első kettő még mindig jól véd a súlyos megbetegedés és a kórházba kerülés ellen. Arra pedig nem látnak elég bizonyítékot, hogy a vírus terjedését mérsékelni lehetne ezzel. Ehelyett az oltatlanokra helyeznék a hangsúlyt, az ő védelmükkel lehetne igazán hatással lenni a járványra.

A végső döntést az FDA fogja kimondani jövő héten, de a New York Times szerint általában követni szokták a bizottság állásfoglalását.

Forrás és további részletek: 444.hu

Kapcsolódó cikkek