Gulyás: Nem készül lezárásokra a kormány a negyedik hullámban

Megosztás

Több hét szünet után tartott szerdán délelőtt Kormányinfót Gulyás Gergely miniszter, aki a keddi kormányülés döntéseit ismertette. Az Index tudósítása szerint Gulyás azzal kezdte, hogy a negyedik és az ezt követő hullámok eltérnek a mögöttünk hagyott három hullámtól, az oltás olyan eszköz, amely alapvető védettséget ad, valamennyi orvosi adat alátámasztja, hogy aki be van oltva, annak a védettsége sokszorosára nőtt. Négy hónap után lehetséges, hat hónap után különösen a 60 év felettieknél ajánlott a harmadik oltás.

A miniszter leszögezte, hogy a kormány nem kívánja a lezárások politikáját folytatni, Magyarország ma Európa egyik legbiztonságosabb és legszabadabb országa járványügyi szempontból. Még mindig van 400 ezer 60 év feletti, aki nem oltatta be magát, a kormány mindent megtesz azért, hogy elősegítse az oltásukat.

A kormány kezdeményezte a veszélyhelyzet meghosszabbítását a parlament előtt. A kabinetnek erre a gyors reagálás érdekében van szüksége. Arra számítanak, hogy a következő hullámban kevesebb ember fog megbetegedni, és kevesebb ember fog kórházba kerülni. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy eddig már mintegy hatmillió ember megkapta az oltást. A 3. oltást az első kör után minimum 4 hónappal később lehet kérni, de hat hónap után javallott. A kormány nem fog korlátozásokat bevezetni – mondta Gulyás Gergely.

A miniszter arról is beszélt, hogy a pénzügyminiszter beszámolt a kormánynak a minimálbér-tárgyalásokról. Kiderült, hogy a nemzeti konzultáció visszaküldött válaszaiban a többség a 200 ezer forintos minimálbér mellett foglalt állást. A kormányzat jelenleg arról tárgyal a munkaadókkal és a munkavállalók képviselőivel, hogy miként lehetne ezt bevezetni 2022 januárjától.

További részletek a Kormányinfóról az Index.hu tudósításában.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Kapcsolódó cikkek