Megkezdődtek a történelmi Avas felújítási munkálatai

Megosztás

Átépítik a Horváth-tetőt is, a teljes költség várhatóan 700 millió forintot emészt fel.

Javában zajlik a Horváth-tető átépítése. A terület rehabilitációja szerves része a történelmi Avas teljes körű felújításának. A beruházás során parki sétaútrendszert és városi tanösvényhálózatot alakítanak ki a területen, de ez csupán csak egy apró szelete a teljes projektnek.

A fő attrakció kétségtelenül a múlt század elején kialakított teraszok új funkcióval való megtöltése. Lesznek itt játszóterek, egészen pontosan három: egy a 0-4, egy a 4-12 és szintén egy a 12-16 éveseknek. A sportot kedvelő fiatalokat street workout-elemek, outdoor gym- és skate-pálya, valamint mászófal és parkourelemek várják. Piknikező és napozó területek is lesznek, kialakítanak egy Retro teraszt, sőt még a kutyásokra is gondoltak: őket és kedvenceiket kutyaügyességi pálya és kutyajátszó várja.

Megújulnak még a többi közt a lépcsősorok, a kilátópontok és a közvilágítás is. A munkálatok nyár közepén indultak el, és várhatóan 2022 nyarán adják majd át a megújult Horváth-tetőt. Ez azonban a teljes Avas-fejlesztésnek csak egy szelete.

Kétségtelen, hogy a miskolciak több évtizedes vágya teljesül azzal, hogy több ütemben a teljes történelmi Avas megújul – erről Simon Gábor, a Velünk a Város frakcióvezetője beszélt csütörtökön, aki hozzátette, a jelenleg zajló munkálatok csaknem hétszáz millió forintból valósulnak meg.

– Az idősebb miskolciak még bizonyára emlékeznek, milyen élet volt korábban az Avason. A terület sajnos az elmúlt évtizedekben elhanyagolttá vált, de a városvezetés célja az, hogy visszanyerje régi fényét. Ennek már kézzelfogható jelei is vannak: a korábban elkészült csapadékvíz-elvezetés és az útépítések is ezt a célt szolgálták. Nagy öröm, hogy most a kivitelező nekikezdett egy újabb nagyszabású fejlesztéscsomagnak, a Horváth-tetőnek, ahol nagyon jelentős lesz a változás a munkálatok végére – mondta.

Az eddig megvalósult és a most kivitelezés alatt lévő projektelemek mellett mindenképpen szólni kell még az Avasi kilátó közelgő felújításáról. Szunyogh László elmondta, a város szimbólumának számító épületnek mostanra az engedélyezési és kiviteli tervei is elkészültek, jelenleg a kivitelezőt keresik.

Az épület a munkálatok után is „ugyanazt fogja tudni”, amit korábban, de sokkal korszerűbb lesz, hőszigetelést kap, a presszó szinten pedig körben padlótól mennyezetig tartó üvegfalat alakítanak ki, így sokkal látványosabb lesz belőle a kilátás, az épület pedig még elegánsabb lesz – mondta a főépítész hozzátéve: az akadálymentesítés is elkezdődik, de ez csak később, a következő uniós ciklus alatt válik majd teljessé. További részletek a Minap.hu cikkében olvashatók.

Kapcsolódó cikkek