Orbánék kilépésének köszönhetően hazánk akkor is bukja a Pfizer-vakcinák lehetőségét, ha kormányváltás történik

Megosztás

Meg is magyarázták a miniszterelnökségen, hogy miért léptünk ki a szerződésből egyedüli EU-s országként. Ennek eredménye pedig nagyjából borítékolható: aki oltást akar, választhat a csodálatos kínai és orosz vakcina közül, ami a Fidesznek eddig is óriási üzlet volt.

Egy esetleges kormányváltás esetén sem lenne Magyarországnak lehetősége visszalépni az oltóanyag-beszerzései rendszerbe, hogy továbbra is megkaphassa a Pfizer-BioNTech-típusú koronavírus elleni vakcinát – derül ki az Európai Bizottság (EB) elnökének válaszából.

A Napi.hu arról írt, hogy Ursula von der Leyen a Demokratikus Koalíció (DK) kérdésére azt válaszolta,

„az Európai Bizottság sajnálja, hogy Magyarország úgy döntött, kilép a harmadik uniós oltóanyag-szerződésből. Emiatt azonban nem lesz képes megvásárolni egyetlen adagot sem azokból a vakcinákból, amelyeket a BioNTech–Pfizer az említett szerződés alapján szállít”.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter május 20-án a kormányinfón jelentette be, hogy – mint azóta kiderült, egyedüli EU-s országként – Magyarország nem vesz részt a következő uniós vakcinabeszerzésben, vagyis nem kéri a részét (19 millió adagot) a Pfizer-BioNTech által szállítandó 1,8 milliárd adagból.

A kormány a döntést egy nappal később azzal indokolta, hogy Magyarország azért nem vesz részt a további brüsszeli vakcinabeszerzésben, „mert csak egyféle oltóanyagot lehet választani, ami az eladónak kedvez.” (Telex.hu)

Kapcsolódó cikkek