Egy felmérés szerint a legtöbben az állami támogatásokért kötnek házasságot

Megosztás


Az embereknek csak a harmada házasodik szerelemből, a többieket jobbára az állami támogatások érdeklik – derült ki az OTP Bank megbízásából készült kutatás eredményeiből, amit a HVG is közölt.

A felmérést a Pulzus Kutató Intézet végezte 2021 júliusa és augusztusa között. 450 embert kérdeztek meg, a kutatás reprezentatív országosan, nemek szerint és településtípusra, iskolai végzettségre nézve. Olyanokat kérdezve a házasságban fontos szempontokról, akik legalább 6 hónapja párkapcsolatban élnek, ezt az eredményt kapták:

  • 62 százalék az állami támogatások és kedvezmények miatt házasodik;
  • 38 százalék gyerek miatt is házasodik; és
  • 29 százalék akar a család és a barátok elvárásainak megfelelni a házassággal.

A házasságra készülő párok 7 százaléka számol Babaváró kölcsön felvétellel, 15 százaléka a csokkal, és szintén 7 százalék mindkettővel. A Babaváró Kölcsönt a megkérdezettek 12 százaléka, a csokot 5 százaléka már fel is vette. A közlemény szerint a házasok ehhez hasonló arányban terveznek a felvétellel. Az OTP idézi a Magyar Nemzeti Bank vonatkozó adatait is, ezek szerint 2021 első negyedévében a lakossági hitelállomány 213 milliárd forintos bővülésének 60 százaléka a Babaváró hitelnek volt köszönhető, a második negyedévben pedig további 20 százalékkal nőtt a folyósított Babaváró kölcsönök összege.

A megkérdezettek negyede szerint a házasság csak egy papír, semmin nem változtat. Országosan nincsenek eltérések a közlemény szerint.

Kapcsolódó cikkek