Magyar biológusok a koronavírus új variánsát azonosították hazánkban

Megosztás

Gyakorlatilag olyan, mintha összeolvadt volna az alfa és a delta mutáció.

A koronavírus új variánsára bukkant a TritonLabs humándiagnosztikai laboratórium két molekuláris biológusa, Tátrai Kitti és Benedek András – olvasható az intézmény oldalán.

A beszámoló szerint az itthon eddig nem azonosított variáns egyszerre tartalmazza az alfa (vagyis a Nagy-Britanniában azonosított) és a delta (az Indiából származó) vírusvariánsokra jellemző egy-egy tüskefehérje-mutációt.

A laborban rutinszerűen végezzük a vírus detektálását (pozitív vagy negatív-e egy minta), ám Benedek András kollégámmal mi azon is dolgozunk, hogy meg tudjuk határozni, melyik vírusvariáns az, amelyik a pozitív mintában jelen van. Ez nem képezi a napi rutin részét. A felfedezésünkkor éppen azon dolgoztunk, hogy megfelelő metodikánk legyen arra, hogy meg tudjuk mondani, milyen variáns, amit találunk. Ezért is volt az első gondolatom az, hogy valamit elrontottam, hiszen ilyen variánst (C.36.3) még nem írtak le Magyarországon”

– mondta Tátrai Kitti.

A kísérletet ezután megismételték. „András tőlem teljesen függetlenül is elvégezte, és ugyanezt az eredményt kapta. Ekkor azonban még nem mondhattuk, hogy ez az a bizonyos variáns, csak azt jelenthettük ki, hogy arra a variánsra jellemző mutáció jelen van a mintában. Szakmailag van ebben egy árnyalatnyi különbség” – fogalmazott a biológus.

Ahhoz, hogy a kutatók biztosan azt állíthassák, hogy a C.36.3 törzsről van szó, úgynevezett nukleinsav-szekvenálásra volt szükség. A kapott eredmény pedig beigazolta a gyanújukat: egy olyan új vírusvariánst sikerült felfedezniük, amelyet Magyarországon eddig nem jelentettek. (További részletek a Hvg.hu cikkében olvashatók.)

Kapcsolódó cikkek