A járvány alatt megugrott az öngyilkosságok száma Magyarországon

Megosztás

A járvány tovább gyengítette a pszichiátriai ellátást: súlyosbodott a szakemberhiány, az idős orvosok egy része nem tért vissza az első hullám után – számolt be a 444 cikkéből.

A portálnak Szekeres György, a Magyar Pszichiátriai Társaság leendő elnöke azt mondta, Balassagyarmaton, Szentesen és Szegeden is gondot okoz a szakemberhiány az osztályokon.

A pszichiátria a 2010-es évek eleje óta hivatalosan is hiányszakmának számít. Nincs annyi orvos, amennyi a minimumfeltételek szerint kellene, ezért számos terület már korábban is ellátási nehézségekkel küszködött. Ez igaz a járóbeteg-ellátásra, vagyis a pszichiátriai gondozókra is

– mondta Szekeres.

További gondot okoz, hogy a pszichiátriát nagyon rosszul finanszírozza az állam, Álmos Péter pszichiáter, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke szerint egy vérnyomásmérés jobban fizet, mint egy 30 perces beszélgetés, amiben feltérképezik a páciens problémáit.


A MOK alelnöke szerint a pszichiátriák annyira meggyengültek, hogy képtelenek „erős játékosokként részt venni ezeken a meccseken”. A szakemberhiány és az egészségügyi rendszer hierarchiája lehetővé tette, hogy a lehető legkorábban vonják el az ágyakat a koronavírus-járvány alatt, és a lehető legkésőbb adják vissza azokat.

Ahogy más területeken, az ellátás itt is az akut problémákra szorult vissza, vagyis csak azokat tudták felvenni az osztályra, akiknél egyértelműen fennállt az öngyilkosság kockázata. Hetekkel a harmadik hullám lecsengése után sok helyen még mindig csak erre van kapacitás. Ez azt jelenti, hogy olyasvalakinek sem tudnak helyet adni, akinek nincsenek ugyan öngyilkossági gondolatai, de olyan súlyos depresszióval küzd, hogy képtelen bemenni dolgozni, csak fekszik otthon az ágyban.


Szekeres szerint a vidéki pszichiátriai gondozókban is arról számolnak be, hogy régóta nem találkoztak ennyi erőszakos öngyilkossági kísérletet elkövető fiatallal. A szakember szerint a legfrissebb statisztikák alapján az éveken át tartó csökkenés után az öngyilkosságok száma is emelkedett 2020-ban.

Kapcsolódó cikkek