Élmezőnyben a Miskolci Egyetem az ingyen foglalkoztatott tanárok listáján

Megosztás

Az adatujsagiras.atlatszo.hu számolt be róla, hogy a Miskolci Egyetemen 31 egyetemi oktató dolgozik díjazás nélkül, társadalmi szerepvállalásként. Ezek után a lap megkereste az összes magyarországi egyetemet, hogy képet kapjanak arról, melyik intézményben milyen arányban fordul elő a jelenség, és arról is kértünk adatokat, hogyan áll össze az egyes iskolák tanári kara.

Nos, 28 egyetemtől érkezett érdemi válasz, az adatok alapján az egyetemek közel 40%-a foglalkoztat oktatókat ellentételezés nélkül.

Konkrétan az Átlátszó által megkérdezett 28 egyetemből összesen 11 olyan intézmény volt, ahol ingyen oktató tanárokat is foglalkoztatnak, ami az egyetemek 39,2%-a. A többi hely arról tájékoztatott, hogy minden oktató kap fizetést náluk.

Legtöbben az Eötvös Loránd Tudományegyetemen folytatnak önkéntes munkavégzést, összesen 166-an, vagyis lényegében az adatok alapján minden ötödik „külsős” tanár, az összes oktató 5,95%-a ellenérték nélkül dolgozik az egyetemen. Viszonylag magas az ellenérték nélkül dolgozók száma a Pécsi Tudományegyetemen (92), a Szent István Egyetemen (36), illetve a Miskolci és a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen is (31-31). Voltak azonban olyan intézmények is, ahol a teljes oktatói létszám elenyésző részét, mindössze 1-2 tanárt foglalkoztatnak ellentételezés nélkül.

További részletek az Átlátszó tényfeltáró írásában.

Grafika: Közérdekű adatigénylés / Átlátszó.hu

Kapcsolódó cikkek