Súlyos mulasztások a személyzet részéről, csaknem száz csecsemő halt meg tíz év alatt egy kórházban

Megosztás

Nagy-Britannia egyik legnagyobb kórházában a szülés során elkövetett hibák következtében csaknem száz csecsemő halt meg vagy szenvedett súlyos károsodást 2010 és 2020 között, miközben az intézmény vezetői nem vizsgálták ki megfelelően az aggályokat, és átírtak jelentéseket, hogy levegyék a felelősséget a szülészeti osztályról. Ezt egy június végi oknyomozás során állította az Independent és a Channel 4 News – számolt be róla a Telex.hu.

Arra jutottak, hogy a nottinghami kórházakban az elmúlt évtizedben számos szülő nem kapott megfelelő szülészeti ellátást, az emiatt meghalt vagy megsérült csecsemők szüleinek pedig sokszor komoly harcot kellett vívniuk, hogy egyáltalán megtudhassák, hogy mi történt is a gyermekükkel.

Az Independent nyomozása után kiderült, hogy a nottinghami körzetért felelős tröszt 2010 óta már több mint 91 millió font (kb. 38,4 milliárd forint) kártérítést és jogi költségeket fizetett ki.

A 201 kárigény között 15 haláleset, 19 halva születés, 46 agykárosodás és 18 központi idegrendszeri károsodás (CP) szerepel. Ezek közül 84 esetet zártak le, ezekben fizettek kártérítést.

Az esetekből 25-öt a kezelés késedelme, további 15-öt a magzati szívritmuszavarra való reagálás elmulasztása, 13-at pedig a fel nem ismert komplikációk okoztak. Emellett 12 esetben volt késedelem vagy mulasztás a diagnózis felállításánál, 10 esetben nem volt megfelelő ápolói ellátás, 16 esetben pedig a személyzet nem felügyelte a szülés utolsó szakaszát.

Az Independent által látott dokumentumokból kiderült, hogy egyes esetekben kulcsfontosságú orvosi feljegyzések hiányoztak, vagy nem készültek el, míg mások teljesen pontatlanok voltak.

További részletek a Telex.hu írásában.

Kapcsolódó cikkek