Az Európai Parlament javaslata szerint Magyarország nem kapna uniós pénzt, amíg a törvények sértik az emberi jogokat

Megosztás

Népszava birtokába jutott dokumentum szerint az EP “a lehető leghatározottabban elítéli a magyar Országgyűlés által elfogadott törvényt, amely egyértelműen sérti az uniós értékeket, elveket és jogot”. A parlamenti állásfoglalás tartalmazza azt is, hogy Magyarország se az uniós helyreállítási alapból, se a 2021-2027-es költségvetésből ne kapjon pénzt, amíg nem válik egyértelművé, hogy ezek a források nem járulnak hozzá az alapvető emberi jogok megsértéséhez – írja a HVG.hu.

Részletesen felsorolják azokat a magyar törvényeket és jogszabály-módosításokat, amelyek az elmúlt években születtek és korlátozzák a meleg közösség jogait a homofóbtörvényen kívül. Ezek a következők:

  • a tavaly decemberi alkotmánymódosítás, amely kimondja, hogy az anya nő, az apa pedig férfi,
  • az a jogszabály, amely miniszteri engedélyhez köti az egyedülállók örökbefogadásának engedélyezését, illetve
  • a transznemű és interszexuális személyek nemének jogi elismerésének megtiltása, sértve ezzel a magánélethez való jogot.

A tervezet szerint az EP felszólítja az Európai Bizottságot, hogy gyorsítsa fel a homofóbtörvénnyel kapcsolatos kötelezettségszegési eljárás megindítását, illetve tegyen lépéseket jogszabály alkalmazásának felfüggesztésre az Európai Bíróság bevonásával. Ugyancsak része az állásfoglalásnak, hogy felszólítják a tagállamokat, tegyenek ajánlásokat a magyar kormánynak a 7. cikkely szerinti eljárás keretében, többek között a melegeket a pedofilokkal összemosó törvény felfüggesztésre. A tervezetről csütörtökön szavazhat az EP, az előzetes várakozások szerint elfogadják azt.

Forrás: Népszava via HVG.hu

Kapcsolódó cikkek