Mától már elérhető az uniós covid-igazolvány

Megosztás

Július 1-től kötelező az összes az EU-s országnak biztosítania a polgárainak az EU-s covid-igazolványt, amivel a 27 tagállam mindegyikében lehet bizonyítani, hogy jó eséllyel nem vagyunk vírusosak, és hozzáférhetünk olyan szolgáltatásokhoz, amelyek az adott országban csak igazolt negatívaknak jár – írja a 444.hu.

Magyarországon az EU által előírt lehető legkésőbbi napon vezették be az igazolványt. Az igazolvány háromféle dolgot is elárulhat gazdájáról:

  • Beoltották az utóbbi egy évben.
  • Koronavírusos volt, és ezt egy 15 napnál régebbi, de 180 napnál frissebb antigén-teszttel igazolta.
  • Frissen negatívra tesztelt, és ezt 72 óránál frissebb teszt PCR-teszt igazolja.

Fontos magyar szempontból, hogy az EU-s országok csak azokat kötelesek oltottként elismerni, akik az EU gyógyszerügynöksége által jóváhagyott vakcinát kapták. Azaz a Szputnyikkal (orosz) vagy Sinopharmmal (kínai) oltást felvevők csak olyan országokban élhetnek az igazolvány adta lehetőségekkel, amelyeknek a kormányai erről külön döntést hoztak.

Akinek van ügyfélkapuja, az az igazolványt le is töltheti, vagy ki is nyomtathatja. Mindkettő esetben egy QR-kódban bújik meg az információ, azaz pecsét meg minden ilyesmi nélkül is érvényes. A letöltéshez egyszerre kell mobiltelefon és számítógép a kormányzati folyamatábra szerint, és kapunk PIN-kódot is az aktiváláshoz, de a leánykori anyánk nevét nem kell megadni. TAJ-számot viszont igen. Részletes állami tájékoztató itt található.

via 444.hu

Kapcsolódó cikkek