Lakossági vélemények Miskolc néhány utcájának egyirányúsításáról

Megosztás

Van olyan utca, ahol már tavasszal változtattak, de nem feltétlenül örül neki mindenki. Most a lakosok mondhatták el véleményüket, elképzelhető, hogy ennek hatására újabb változtatások jönnek.

A Szabadságharc, a Dessewffy Arisztid és a Mikes Kelemen utca által határolt terület fogalmi rendjének változásával kapcsolatban hívott össze lakossági fórumot a terület önkormányzati képviselője, Révész Péter szerdára, a Népkertbe.

Még januárban született döntés arról, hogy fentről, az Aulich utca irányából egyirányúvá teszik a forgalmat a Mikes Kelemen utcában. Erről megkérdezték a helyieket is, többségük támogatta is az ötletet. A változtatás miatt azonban a párhuzamos utcákban – így a Benke Józsefen, a Lázár Vilmoson és a Knézich Károlyon – jelentősen megnőtt a forgalom. Lévai István, a polgármesteri hivatal városüzemeltetési és műszaki osztályának műszaki koordinációs ügyintézője elmondta, a Benke utcából többen jelezték is ezt feléjük, és újabb forgalmirend-változtatásra tettek javaslatot.

A szerdai fórumon mindenki kapott egy térképet, amin bemutatták az újabb változtatás lényegét: a forgalom elosztása érdekében a Dessewffytől lefelé – a Mikes mellett – egyirányúvá tennék mindegyik párhuzamos utcát, így a Lázár János, a Benke József és a Knézich Károly utcát is. Ezzel a szakemberek véleménye szerint rendeződne a forgalom, hiszen több utcát használhatnának a belvárosba igyekvők, ráadásul nem kellene szembejövő-forgalomtól tartaniuk. Ráadásul parkolni is könnyebb lenne véleményük szerint. A javaslat hátránya azonban, hogy ezeket az utcákat csak a Szabadságharc, majd Dessewffy utcán keresztül lehetne elérni a belvárosból. A Dessewffy ráadásul sokkal nagyobb forgalmi terhelést kapna, főleg csúcsidőszakokban, reggel és délután. Itt tehát a parkolást korlátozni kellene. Jelenleg egyoldali megállási tilalom van, hogy a 28-as járat tudjon közlekedni.

A tájékoztatófórum szervezője, Révész Péter (Velünk a Város) önkormányzati képviselő azt mondta, azt szerette volna elérni, hogy pró és kontra hangozzanak el lakossági vélemények a forgalmi rend „újragombolásáról”. – Szeretnénk közelíteni a véleményeket, még ha tudjuk is, hogy nem létezik mindenki számára tökéletes megoldás – fogalmazott.

Több mint tucatnyi helyi lakos mondta el véleményét a fórumon, döntően nem támogatták a mostani javaslatot. Volt, aki felvetette, hogy budai mintára kellene átszervezni az itteni közlekedést: az egyik utca lefelé, a másik felfelé legyen egyirányú. Elhangzott olyan vélemény is, hogy a Szabadságharc utcát az Avas felől egyirányúvá kellene tenni. Többen kifogásolták, hogy sokan ezekben az utcákban parkolják le autóikat, így mennek dolgozni a belvárosi munkahelyükre – elfoglalva ezzel a parkolóhelyeket, de gyakran elállják a helyiek kapubejáróit, garázsajtóit is.
Döntést későbbre ígértek a város részéről, azonban egyes javaslatokat megfontolásra érdemesnek találtak: megoldás lehet például, hogy ezekben az utcákban fizetőssé teszik a parkolást, de az ott élők kedvezményt kapnának. A fórum résztvevői szavazhattak is arról, hogy megmaradjon a mostani forgalmi rend, vagy életbe léphet az ismertetett változtatás. (Minap.hu)

Kapcsolódó cikkek