Gyűrűs napfogyatkozás csütörtökön, Magyarországról is látható lesz a jelenség

Megosztás

Némileg kevésbé látványos, mint egy teljes napfogyatkozás, de ez is éppen elég érdekes égi jelenség. Élő közvetítést is láthatunk majd róla az interneten.

Különleges jelenség lesz megfigyelhető az égen június 10-én, hiszen gyűrűs napfogyatkozás várható. Az esemény leginkább Kanada északi részén, Grönlandon, a Távol-Keleten és Szibériában lesz látványos, Magyarországon csak részleges napfogyatkozásra lehet számítani.

A gyűrűs napfogyatkozás azt jelenti, hogy a teljes árnyék sávjában sem tudja a holdkorong egészen eltakarni a Napot, hanem egy látványos fénygyűrű megmarad a fekete holdperem körül. Budapestről a Hold a napátmérő 8 százalékát takarja csak ki, Szegedről pedig csak a 4 százalékát, így szabad szemmel nem lesz túl látványos.

Ekkor várható az esemény Magyarországon

A részleges fogyatkozás 12 óra 4 perckor kezdődik Budapesten, a maximális kitakarás 12 óra 45-kor lesz, és 13 óra 27-kor válik el végleg a két égitest egymástól. Ettől lehetnek pár perces eltérések az ország többi részén. Bár szabad szemmel alig lesz észrevehető a jelenség, a szakértők szerint naptávcsővel, napfogyatkozás-szemüveggel vagy hegesztőszemüveggel már sokkal látványosabbá válik az esemény. Arra azonban mindenki figyelmét felhívják, hogy csakis szaküzletekben kapható eszközökkel figyeljék a Napot, hiszen látáskárosodáshoz is vezethetnek az otthoni módszerek. Ha nem szeretnél lemaradni a látványról, itt élőben is követheted a jelenséget.

A gyűrűs napfogyatkozás tovább tarthat, mint egy teljes napfogyatkozás totalitása (amikor a Hold teljesen eltakarja a Napot), mert ilyenkor a Földtől kissé távolabb levő, és ezért kisebbnek látszó Holdnak több időre van szüksége, hogy elhaladjon a Nap előtt. Egy gyűrűs napfogyatkozás akár 12 percig is tarthat, szemben az elméletileg lehetséges leghosszabb 7 perc 32 másodperces teljes napfogyatkozással. (Femina.hu)

Kapcsolódó cikkek