Dánia átvette Orbán ötletét? Európán kívüli táborokban gyűjtik össze a migránsokat, amíg döntenek a sorsukról

Megosztás

Az első olyan európai ország, ahol nemhogy az országon, de még a kontinensen is kívüli táborról született megegyezés a menedékkérelem elbírálásáig. A magyar miniszterelnök ötlete ugyanez volt néhány éve.

A dán parlament elfogadta azt a törvényjavaslatot, mely alapján a jövőben a menedékkérőket az országon, illetve az Európai Unión kívüli helyekre szállíthatják mindaddig, amíg kérelmüket el nem bírálják, írja a BBC.

A szociáldemokrata kormány által benyújtott javaslat értelmében Dánia megállapodik majd országokkal, ahol táborokat működtethetnek, illetve a dánok finanszírozzák majd ügynökségek működését a migrációs útvonalak mentén.

A törvénnyel szemben vannak fenntartásai az Európai Bizottságnak, míg vezető emberi jogi NGO-k szerint a jogszabály felelőtlen. Dániában 2015 óta több lépésben szigorították a bevándorlási törvényeket, mivel akkor 21 ezer menedékkérő érkezett az országba. A csütörtökön elfogadott törvényjavaslatot 70 képviselő támogatta, míg 24 ellenezte.

Rasmus Stoklund kormányszóvivő szerint ezentúl aki menedéket kér majd Dániában, az tudni fogja, hogy egy Európán kívüli országba fogják átszállítani, ezért a kormány abban bízik, hogy az emberek kevésbé fognak menedéket kérni náluk. A menedékkérelmet a harmadik országban fogják elbírálni.

Az EB részéről Adalbert Jahnz szóvivő beszélt arról, hogy a menekültügy kiszervezése alapvető fontosságú kérdéseket vet fel a menekültstátuszhoz való hozzáférhetőséggel, illetve az egész folyamat hatékonyságával kapcsolatban.

Dánia nemrég írt alá egy migrációs megállapodást Ruandával, ezért vannak, akik arra gyanakodnak, hogy ott nyílhat majd meg egy dánok által finanszírozott tábor. Dánia volt az első európai ország, amely pár héttel ezelőtt több mint 200 szíriai menekült státuszát vonta meg. A dán hatóságok azzal érveltek, hogy Szíria egyes részei már vannak annyira biztonságosak, hogy vissza lehet oda térni. (444.hu)

Kapcsolódó cikkek