Magyarország a Sinopharm kínai vakcina gyártási technológiáját veszi át és állítja majd elő mint hazai oltóanyag

Megosztás

Ezt maga, Szijjártó Péter külügyminiszter jelentette be. Akkor ezzel hirtelen EU-s vakcina lesz a kínai oltóanyag? Örülünk a döntésnek vagy sem?

Megállapodás született arról, hogy a Magyarországon jelenleg építés alatt álló Nemzeti Oltóanyaggyár alkalmas lesz a koronavírus elleni kínai vakcina előállítására is, mondta Szijjártó Péter Kínában. A külgazdasági és külügyminiszter úgy fogalmazott: ha a kormány nem vásárolt volna vakcinát a Sinopharmtól, akkor „most egymillióval kevesebben lennének beoltva, nem állnánk az Európai Unió élén az oltottság tekintetében, és nem tudtunk volna jelentős lépéseket tenni vissza, a normalitás irányába”. 

SZIJJÁRTÓ JELEZTE: MAGYARORSZÁG ÁTVESZI A SINOPHARM TELJES GYÁRTÁSI TECHNOLÓGIÁJÁT, AMI STRATÉGIAI ELŐNY, UGYANIS A VILÁGON LESZ KERESLET A VAKCINÁK IRÁNT – ÍRTA A TÁVIRATI IRODA. 

A miniszter hangsúlyozta: az egészségügyi mellett a gazdasági válasz sikeressége is fontos, márpedig a két ország jelentős gazdasági sikertörténetek előtt áll. Bejelentette: hamarosan két nagy kínai bank is megjelenik Magyarországon, több magyar cég számottevő sikereket ért el az ázsiai országban, illetve jelenleg is több nagy magyarországi beruházásról folynak tárgyalások, például elektromos autók gyártásáról. 

A miniszter beszámolt arról is, hogy Kína engedélyezte Magyarország számára egy új főkonzulátus létesítését a Kuangtung tartománybeli Kantonban. Vang Ji kínai külügyminiszter méltatta a példaértékű kínai–magyar kapcsolatokat, és reményét fejezte ki, hogy a jövőben tovább lehet mélyíteni számos területen. Úgy vélte: „az egyre nagyobb globális kihívások idején Kína és az EU stratégiai partnerek, célunk, hogy ezt ne felejtsük el, maradjon fenn az együttműködésünk”. (Index.hu)

Kapcsolódó cikkek