Ennyi ideig lehetünk védettek, ha már megfertőződtünk a koronavírussal

Megosztás

A széleskörű kutatás azt mutatta ki, hogy a természetes megfertőződés és gyógyulás után nagyjából egy évig lehet védett a szervezetünk az ellen, hogy újra elkapjuk a vírust.

Észak-olaszországi betegek hosszú távú adatainak elemzése alapján olasz kutatók arra jutottak, hogy nagyon ritka az újrafertőződés a koronavírus-fertőzésen átesettek körében, és az egykori fertőzöttek hosszan tartó védettséget élveznek – írja az MTI.

„Úgy tűnik, legalább egy éven át tart a SARS-CoV-2 elleni természetes védettség, ami hasonló a vakcinakutatásokban a közelmúltban jelentett védettséghez” – közölte a magentai Fornaroli Kórház orvosa, Nicola Mumoli vezette kutatócsoport az Amerikai Orvostársaság (JAMA) Internal Medicine című folyóiratában közzétett tanulmányban.

A kutatók azokat az eseteket vették újrafertőződésnek, amelyekben legalább 90 nap és két egymást követő negatív teszt követte az első fertőzés teljes eltűnését. A február végéig tartó megfigyelési időszakban több mint 15 ezer embert követtek. A fertőzésen már átesetteknél a tünetes és a tünetmentes korábbi fertőzéseket is figyelembe vették.

Az átlagosan 280 napos követési idő alatt 5 újrafertőződést regisztráltak abból az 1579 főből, akik az első hullámban már átestek a fertőzésen, ez 0,31 százalékos arány. A 13 495, korábban még nem fertőzött alanyból pedig 528-an fertőződtek meg, ami 3,9 százalék.

Ez statisztikailag óriási különbség: az előfordulási sűrűség 100 ezer fő-napra vetítve 1 volt az újrafertőződöttek körében, míg 15,1 az első alkalommal megfertőződöttek között.

Az öt újrafertőzöttből négy egyébként a fertőzésnek fokozottan kitett személy volt: ketten kórházi dolgozók, egy más betegségével rendszeres kórházi kezelésre járó beteg, illetve egy szociális otthonban lakó. Az újrafertőződésekig eltelt idő meghaladta a 230 napot.

A biztató eredmények ellenére fontos, hogy a fertőzésen átesetteket is beoltsák, mert a fertőzés utáni és az oltás által nyújtott védelem együttesen valószínűleg erősebb, mint a természetes védelem önmagában. Az is elképzelhető, hogy egyes variánsok ellen az oltások jobban teljesítenek.

„Egyrészt nem tudjuk, meddig tart a természetes immunitás. Másrészt azt sem tudjuk, hogy a vírus vad változata elleni természetes immunitás ugyanannyira véd-e a SARS-CoV-2 variánsai ellen is”

– írta Mitchell H. Katz, a New York-i állami kórházakat és klinikákat működtető társaság szakembere a tanulmányhoz mellékelt szerkesztőségi cikkben, hozzátéve, hogy a nyájimmunitást pusztán átfertőződéssel elérni hosszú és kínkeserves folyamat. Eddig a történelemben egyetlen emberi kórokozót, a feketehimlőt sikerült teljesen eltörölni, és ezt is az oltások segítségével sikerült elérni, nem önmagában a természetes immunitással – írta. (Telex.hu)

Kapcsolódó cikkek