Rutinellenőrzésbe bukott be a magyar embercsempész banda

Megosztás

Egy négyfős embercsempész bűnszervezet tagjai akkor buktak le, amikor a rendőrök, egymástól függetlenül, közúti ellenőrzést tartottak – számolt be a police.hu.

2020 júniusában az M6-os autópálya Sárközi pihenőjében ellenőriztek egy gépkocsit. A magyar sofőr mellett további nyolc külföldi utast találtak, akikről kiderült, hogy illegálisan tartózkodnak az országban. Nem egészen három hét múlva a Vas megyei rendőrök ellenőrzésén akadt fenn két gépkocsi Simaság határában. A magyar sofőrökön akivel 5-5 külföldi utas utazott, de mindannyian illegálisan léptek be az országba.

A rendőrök a sofőrök ellen büntetőeljárást indítottak, az illegális bevándorlókat pedig visszakísérték a határhoz.

A két látszólag különálló eset szálai a KR Nemzeti Nyomozó Iroda Pécsi Osztályán futottak össze. Az adatokból a nyomozók megállapították, hogy az amúgy rokoni és üzleti kapcsolatban álló 35 éves szegedi B. József és a 32 éves szintén szegedi B. János további két embert beszervezve, 2020 májusától rendszeresen nyújtottak segítséget zöld határon érkező illegális bevándorlók külföldre juttatásában.

A nyomozás szerint mindenkinek meghatározott szerepe volt: volt, aki a megbízóval állt kapcsolatban, koordinálta a szállításokat, és olykor az úgynevezett előfutó autót vezette. Más a szállítást bonyolította, megint más pedig tartós élelmiszert, ásványvizet, „telefonos kommunikációt segítő eszközöket” szerzett be az utasoknak.

A négy gyanúsított 2020. május 28. és 2020. június 22. között kilenc alkalommal, legalább hatvan fő illegális bevándorló szállításában vett részt.

A rendőrség folytatólagosan, bűnszervezetben, vagyonszerzés céljából, több személynek segítséget nyújtva, üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntett miatt indított nyomozást lezárta. Az ügy iratait a rendőrség a héten átadta a Szekszárdi Járási Ügyészségnek.

Kapcsolódó cikkek