Egy friss felmérésből kiderül, hogy a szélenergia ára folyamatosan zuhan

Megosztás

A technológia és a kereskedelmi fejlődés várhatóan továbbra is csökkenti a szélenergia költségeit – derült ki a világ legerősebb szélenergia-szakértőinek Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratórium által vezetett felméréséből.

A tudományos folyóiratban megjelent tanulmányt jegyző 140 szélenergiás szakértő arra jutott, hogy a mind nagyobb méretű és egyre hatékonyabb szélturbinák mellett az alacsonyabb tőke-, illetve üzemeltetési költségeknek köszönhetően 2035-re 17-35 százalékos, 2050-re pedig 37-49 százalékos költségcsökkenéssel lehet számolni.

„A szélenergia termelésben az utóbbi években gyorsabb volt a költségcsökkentés a szárazföldön is, a tengeren is, ami elavulttá tette a korábbi költség-előrejelzéseket. Az energetikának viszont aktuális értékelésekre van szüksége”

– magyarázta Ryan Wiser, a Berkeley Lab vezető tudósa. 


A hazai szél- és naperőműparkok napi termelési adatait összevetve megállapítható, hogy magyarországi körülmények között jól együtt tudna működni a napelemekkel egy, a mainál jelentősen nagyobb szélerőmű kapacitás is. Míg a nyári időszakban a napelemek dolgoznak jobban, a szélerőművek működése ezzel ellentétes tendenciát mutat, vagyis a két technológia nagyon jól kiegészítené egymást.

Kapcsolódó cikkek