Száz nap múlva kezdik meg a magyar vakcinagyár építését

Megosztás

Elindult a visszaszámlálás, száz nap múlva lerakják Debrecenben a magyar oltóanyaggyár alapkövét – jelentette be György László, a gazdasági stratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár az operatív törzs hétfői tájékoztatón, amelyről az Index.hu tudósított. Hangsúlyozta: a járvány megmutatta, hogy a patrióta gazdaságpolitika hasznos volt. Mint fogalmazott, a koronavírus-válság minket igazolt.

“A hazai oltóanyaggyár előkészítése is elkezdődött a koronavírus megjelenése előtt. Korábban előfordult vakcinahiány Magyarországon, például a kanyaró idején, ezért mindenképp szükség volt arra, hogy az ellátásbiztonságot saját oltóanyagból biztosíthassuk. Ebben az iparágban a kutatás-fejlesztés aránya magas, meghaladja a 16 százalékot. A Debreceni Egyetemen rendelkezésre áll az a tudás, amely a gyár működéséhez, a fejlesztésekhez szükséges” – mondta az államtitkár, hozzátéve: meglátása szerint egy oltóanyaggyár kifizetődő beruházás, mert a külföldi piacokon is értékesíthetők a vakcinák.

Müller Cecília arról beszélt, hogy vakcinabőségünk van: “Hosszan, hetekig, hónapokig vártunk erre a mondatra. Már csak az egyénen múlik, hogy él-e az oltás lehetőségével. Minden adat azt mutatja, hogy a harmadik hullám leszálló szakaszának a vége felé közeledünk, ami a járványügyi óvintézkedéseknek és a védőoltásoknak köszönhető” – hangsúlyozta az országos tisztifőorvos, aki a debreceni oltóanyaggyárral kapcsolatban elmondta: ha minden a terv szerint halad, a jövő év végére rendelkezésre állhat a magyar koronavírus elleni vakcina. Felidézte, hogy a hazai oltóanyaggyártásnak komoly múltja van.

A tiszti főorvos ismertette, hogy a lakosság 47 százaléka már megkapta az oltását, az uniós átlag 31 százalék. Kérte, hogy aki a brit–svéd AstraZeneca vakcinát vagy az orosz Szputnyik V oltóanyagot szeretné, haladéktalanul jelentkezzen, mert ezekből a vakcinákból további szállítmányok nem érkeznek Magyarországra. Müller Cecília bejelentette: a Pfizer-vakcinára kedd helyett szerda éjfélig lehet jelentkezni. Kérhető továbbá a kínai Sinopharm-vakcina is az oltópontokon; a háziorvosi rendelőkben Sinopharm-, Janssen- és Moderna-vakcinákkal oltanak. A tiszti főorvos elmondta, a mai napon 38 400 adag egydózisú, Janssen-vakcina érkezik Magyarországra. “Szeretnék védetté tenni az egész társadalmat, Magyarország összes lakóját” – zárta a tájékoztatót Müller Cecília.

Index.hu

Kapcsolódó cikkek