Nővér a Covid-osztályról: Csoda, hogy bírjuk

Megosztás

“Ugyanolyan fáradt vagyok ébredéskor, mint amikor lefekszem.”

„Nem bírom már magam kipihenni. Ugyanolyan fáradtan ébredek, mint ahogy lefeküdtem” – mondja a kamerába az újabb műszak felvételére készülő diplomás ápoló. 

Zsigáné Kele Csilla az orosházi László Elek Kórházban dolgozik. A filmet a kórház készítette, április 23-án vették fel, hogy bemutathassák a koronavírus elleni küzdelmet. 

Ekkor már javult a kórházi helyzet, az április 6-i csúcsról, amikor több mint 12 ezren voltak kórházban, 7 ezer körüli csökkent a kórházban ápolt covidosok száma országosan. De a terhelés már hetek óta óriási volt a személyzeten, kimerültek voltak az egészségügyi dolgozók. A felvételen hallható, hogy egy ágy már üres volt az orosházi kórház Covid-osztályán, ami a jelek szerint óriási szó volt. 

A kórház több munkatársa is elmondja, hogy lelkileg mennyire megterhelő volt, hogy a harmadik hullámban fiatalok kerültek be nagy számban és súlyos állapotban. 

„Amikor azt látom, hogy az én korosztályom szenved és fuldoklik, az szörnyű” – mondja az ápoló. 

Kimerültségről beszél a Covid-osztályon dolgozó másik nővér: „Nagyon csodálkozom magunkon, hogy hogy bírjuk. Mindig van, aki a mélyponton van, a többiek próbálják kirángatni. Meg hát nyilván a család, aki ebben segít, de az erőnknek a végén járunk.” 

A kórház főnővére, Király Istvánné szerint lelkileg és fizikailag is óriási terhelés éri az ápolókat. „Hat óránként forgatjuk a betegeket, és ez olyan megterhelő fizikailag a beöltözött, overallos felszerelésben, hogy bizony sokszor, amikor kijövünk a 4 órás munkaidő után egy pihenőre 2 óra hosszára, csuromvizesek a nővérek. Ez nyilván jelentős mértékben megterheli őket”. 

Molnár István főorvos szerint a többszervi elégtelenséget okozó vírusos fertőzés az átlagosnál több halálesetet okoz. „Ez jelenti számunkra a lelki terhet, a fizikait pedig az a nagyszámú betegforgalom, amivel eddig nem találkoztunk. A kettő együtt kombinálva hozza elő azt, hogy maga az egészségügyi dolgozó is olyan szinten tud fizikálisan és lelkileg is kifáradni és megbetegedni akár, ami eddig nem volt tapasztalható.” 

A filmben leggyakrabban szereplő ápoló, Zsigáné Kele Csilla azt meséli, hogy először nem akarta beoltatni magát. „Utána felkerültem a Covid-osztályra, és láttam, hogy mily pusztítást végez, és regisztráltam, és fölvettem az oltást. Mondtam a családnak, ha én nem változom gyíkemberré, akkor itt mindenki ebben a családban be lesz oltva. És nem is volt semmi appelláta, mindenki szépen regisztrált”.  (444.hu)

Kapcsolódó cikkek