A miskolciak visszakérik a Barlangfürdő világhírű szaunamesterét

Megosztás

Belley Attila – vagy ahogy Miskolcon a legtöbben ismerik, Beló – ikonikus alakja volt a Miskolctapolcai Barlangfürdőnek. A szaunamester nem csak az országban, de Európában is egyedülálló programmal várta az érdeklődőket a szauna-szeánszaira, ahol komplex előadásokat és műsorokat tartott a szaunázni vágyóknak.

Beló 20 évig táncolt különböző divatshowkban mielőtt a fürdőhöz került volna. Innen jött az ötlet 2012-ben, hogy zenés-táncos tudását felhasználva alkothatna egy egyedülálló műsort a barlangfürdő szaunájában. Beló tehetsége és kreativitása kapóra is jött, megalkotta a zenés, jelmezes, színház-szerű előadást. Hasonló kezdeményezés nem volt előtte Magyarországon, ilyen volumenű szauna-programmal pedig Európában is kevesen foglalkoztak.

Lapunknak is mesélt a közel tíz évet felölelő múltról:

Először fényeffekteket használtam, utána jött a mozi ötlete. Az összevágott képanyag plusz adalékként szolgált a zenés történethez, ezzel sokkal komplexebb lett az előadás.

emlékezett vissza a szaunamester.

Belley Attila egyébként számos hazai és nemzetközi elismerésben is részesült előadásaival. Összesen 6 Szauna Szeánsz Oscar-díja van, amiből az egyik nemzetközi. A 18. helyen végzett a világbajnokságon, illetve 2014-ben megkapta a legjobb szaunamesternek járó közönségdíjat is. Emellett az országban egyedülálló módon háromszoros erőventilációs magyar bajnok is.

Beló trófeái

A tevékenységét éveken keresztül megbecsülték, hiszen a műsoraira nem csak a környékről, hanem az egész országból és külföldről is érkeztek szép számmal a fürdőbe. Azonban új vezetőség kezébe került a fürdő, ők másképp látták a dolgokat.

Az utóbbi időben idekerült egy új vezetőség, akik levegőnek néztek, majd a pandémia miatti létszámleépítésnél nekem is felmondtak azok után, amit 10 év alatt letettem az asztalra.

számolt be a leépítés körülményeiről.

Beló tudomása szerint az új vezetőségnek nincs jártassága fürdővezetésben, ezzel magyarázza a hirtelen jött cégleépítésben hozott döntéseiket is.

Amikor nemrég híre ment, hogy ismét megnyílhatnak a fürdők és strandok, rengetegen érdeklődtek Belónál, hogy mikor lesz legközelebb szauna-szeánsz de azt a szomorú hírt közölte velük, hogy sajnos már nem dolgozik a fürdőben.

Ez olyannyira szíven ütötte a miskolci közönségét, hogy egy polgári kezdeményezést is indítottak annak érdekében, hogy újra felkerüljön a Barlangfürdő programjai közé az előadása:

Szeretnénk levelet írni a vezetőségnek, hogy mi ezzel nem értünk egyet, szeretnénk ha tovább folytatná eddigi tevékenységét és ehhez aláírásokra lenne szükség. Bármilyen más egyéb ötletet, ami ehhez hozzá segít minket szívesen fogadunk!

Próbáljunk minél több embert meghívni a csoportba, hogy mindenkihez eljusson a hír!

írta a csoport adminja.

Megkérdeztük Belley Attilát, hogy mit szól a kezdeményezéshez, és ha sikerrel járnak, akkor visszamenne-e a Miskolctapolcai Barlangfürdőbe.

Nagyon szeretem ezt a fürdőt, a nagy 30 fős program szauna tervezésében és építésében is aktívan részt vettem, szinte a gyermekem ez a kabin.. Mi indítottuk be az életet az akkori vezetőkkel (Beke Tibor,  Bodnár László és Lantos Zsuzsa – a szerk.). Czinké Sztán Anikó kezdeményezte először, hogy legyen itt szaunaélet és ebben Beke Tibor támogatott a legjobban.
Ezzel a vezetéssel azonban biztos, hogy nem mennék vissza, mert ellehetetlenítenének. Szívemet-lelkemet beletettem és egy tollvonással kiírtak. Ellenben más vezetéssel, vagy más helyen nagyon szívesen folytatnám.

Kapcsolódó cikkek