A kormány ebben is átírta a szabályokat, Fidesz-közeli testületnek lesz kötelező minősíteni minden szálláshelyet

Megosztás

Akit ez a testület nem minősít, az nem is működhet tovább. Bizonyára erre van most a legnagyobb szüksége az így is rettentően kivéreztetett turisztikai szektornak.

Az Mfor.hu szerint aki nem rendelkezik a szálláshelyre vonatkozó minősítéssel, az nem működhet tovább. A szeptembertől esedékes változtatás szükségességét a koronavírus-járvánnyal indokolja a kormány.

Idén szeptembertől a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület Nonprofit Kft. fogja kötelezően minősíteni az összes magyarországi szálláshelyet; az erről szóló törvénymódosítási javaslatot már be is nyújtotta a kormány, a téma felelőse Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke.

Az Mfor.hu szerint szintén szeptembertől jön létre Nemzeti Szálláshelyminősítési Rendszer, ami egy kötelező, általános érvényű minősítési rendszer lesz, és panzióra, kempingre, szállodára, illetve minden egyéb szálláshelyre vonatkozik majd. A portál szerint akinek nem rendelkezik ilyen minősítéssel,

az törvényesen nem működhet tovább.

A változtatást a világjárványra hivatkozva kezdeményezte a kormány, de az indoklás közé tartozik az is, hogy “elengedhetetlen a kor kihívásainak és igényeinek megfelelő, magas minőségű szálláshelykínálat megteremtése Magyarországon”. Az eljárással foglalkozó céget, a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület Nonprofit Kft.-t már bejegyezték.

A javaslat értelmében szálláshelyenként az első szálláshely-minősítési eljárás ingyenes lesz, de a szállásadóknak utána minősítési díjat kell fizetniük a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület számára. Ennek összege ugyanakkor nem ismert. A minősítés ellen panasszal élhet majd a szállásadó, amit a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület vezetője fog elbírálni.

A legfőbb turisztikai kormányzati szerv, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) szerint a Nemzeti Szálláshelyminősítési Rendszerrel “valamennyi szálláshely minősítést kap majd, melynek köszönhetően egyértelművé válik, milyen szolgáltatásokat várhat el a vendég az adott szálláshelytől, milyen tartalommal és színvonalon”.

Ezt csillagok jelölik majd, minden esetben 1-től 5-ig, az eddig használt egyéb szimbólumok pedig megszűnnek.

A rendszert fokozatosan vezetik be, a kisebb szálláshelyek hosszabb felkészülési időt kapnak – tették hozzá. (Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek