Jó hír az oltással kapcsolatban, Karikó Katalin szerint a Pfizer-vakcinánál semmilyen betegség nem lehet kizáró tényező

Megosztás

Eddig egyáltalán nem találkoztak olyan betegséggel, ami kizárta volna az oltóanyag beadását.

Közösségi oldalán keresték meg a magyar biokémikust. A kérdező azt szerette volna megtudni, hogy oltathatnak-e a Pfizer–BioNTech Comirnaty nevű vakcinájával az epilepsziások – írja az Index. A kutató még aznap válaszolt a kérdésre; azt írta, hogy eddig semmilyen betegség nem volt kizáró tényező.

Mellékelte az amerikai járványügyi hivatal (CDC) idevágó állásfoglalását is. 

A hivatalos koronavírus tájékoztató oldalon elérhető lakossági tájékoztatóban szintén nem szerepel kizáró okként az epilepszia. Sőt, semmilyen más betegség sem. Azt írják, a Pfizer–BioNTech-oltás azoknak a krónikus betegeknek is adható, akiknél nem áll fenn az oltásra vonatkozó kontraindikáció. Várandósoknak is adható.

Ezzel szemben az oltás ellenjavallt akut lázas betegség, a Pfizer–BioNTech Covid–19-vakcina bármely összetevőjével szembeni súlyos allergiás reakció, az anamnézisben súlyos, kórházi ellátást igénylő gyógyszerrel vagy más védőoltással kapcsolatos anafilaxiás reakció esetén.

Hangsúlyozták, hogy a Comirnaty más oltóanyaggal egyidejűleg nem adható be, másik védőoltás legalább 4 hetes időközzel kapható. (Index.hu)

Related posts