Müller Cecília: Etikai kötelezettségünk az oltás

Megosztás

Hétfőn 68 ezer Moderna-vakcina érkezett Magyarországra, ezeknek egy részét a második oltásra szánják, a másik részét a budapesti háziorvosok kapják, holnap pedig 248 ezer adag Pfizer-vakcina jön, és még a héten orosz és kínai oltóanyag is érkezik – jelentette be Müller Cecília az operatív törzs hétfői tájékoztatóján, amelyről az Index tudósított.

Javulnak a járványügyi adatok – ismételte meg az országos tiszti főorvos azt, amit vasárnap Galgóczi Ágnes is mondott a közmédiának már. Több hét után először csökkent 200 alá a halottak száma, de még így is sok, 197 többségében idős, krónikus beteg halt meg az elmúlt 24 órában. A legfiatalabb áldozat egy 38 éves daganatos nő volt.

Müller Cecília elmondta, hogy A VÉDŐOLTÁS BEADÁSÁT KÖVETŐ ELLENANYAG-VIZSGÁLAT A VÉDETTSÉG DETEKTÁLÁSÁRA CSAK KORLÁTOZOTTAN ALKALMAS.
Fontos, hogy időben mikor történik, de ez csak egy tájékozódásra ad lehetőséget, nem ad elégséges információt a szervezet védettségéről.

A tiszti főorvos szót ejtett arról is, hogy az iskolák fel voltak készítve arra, hogy újra fogadhassák az alsósokat a tantermekben hétfőn, ennek ellenére kérte a szülőket, hogy csak az egészséges gyermeket engedjék iskolába és óvodába. Kiemelte, hogy a pedagógusok oltása is rendben zajlott. Elmondta, hogy a a kampányszerű oltás alatt 153 ezren kaptak vakcinát.

Etikai kötelezettségünk az oltás – hangsúlyozta Müller Cecília, aki szerint azzal, ha valaki beoltatja magát nemcsak magát, hanem a családját, a környezetét is megvédi, hozzátette, arról egyelőre nincs adat, hogy szükséges lesz-e esetleg harmadik, úgynevezett „emlékeztető” oltásra. Az országos tiszti főorvos nem tartja kizártnak, hogy kell majd ismételni az oltást, de most, mint mondta, nem ez a lényeg, hanem az, hogy minél hamarabb védettséget szerezzünk.

Index.hu

Kapcsolódó cikkek