10-20 ezer forintos vizsgálattal lehet megnézni, kialakult-e megfelelő védettség az oltás után

Megosztás

A megkapott vakcina hatásossága az ELISA-teszt nevű, nagy pontosságú laborvizsgálattal mutatható ki – mondta a Népszavának Rusvai Miklós virológus. Ez magáncégeknél végeztethető el, jellemzően 10 és 20 ezer forint közötti áron. Ez a teszt ugyanúgy alkalmas a betegségen átesettek és a beoltottak védettségi szintjének pontos megállapításához – írja a 444.hu.

A lapnak nyilatkozó magánlaborosok megemlítették, hogy sokan türelmetlenek és túl korán mennek el a vizsgálatra, pedig azt nem érdemes előbb elvégeztetni, mint a második oltást követő 10-12. nap.

A kérdés főként amiatt merült fel, mert egyre több tapasztalat igazolja világszerte, hogy egyeseknél a kínai Sinopharm vakcina második adagja után sem alakul ki elegendő védettség. Van olyan hely, például az Egyesült Arab Emírségek, ahol emiatt harmadik adag beadásával kísérleteztek. De bármelyik vakcina esetében előfordulhat, hogy a szervezetben nem alakul ki megfelelő védettség.

Elképzelhető, hogy ősszel a Semmelweis Egyetemen “a védettséget figyelő, vagyis az antitest kimutatására irányuló vizsgálatot kezdeményez” – mondta Merkely Béla rektor a Népszavának.

444.hu via Népszava

Kapcsolódó cikkek