Müller Cecília: A brit vírusvariáns a fiatalok körében is arat

Megosztás

Az ünnepek alatt több mint 260 ezer főt oltottak be – ismertette Müller Cecília az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján, amelyet az Index szemlézett. Az országos tiszti főorvos hozzátette, köszönetet jár mindenkinek, aki részt vett az oltakozásban. Eddig 2,4 millió beoltott van Magyarországon, ők legalább az első vakcinát megkapták már. Kiemelte: a 65 év felettiek közül 85 százalékos, a 85 év felettiek közül pedig 95 százalékos az átoltottság.

A brit variáns a fiatalok körében is arat – fogalmazott Müller Cecília, hozzátéve, hogy sok fiatalt kezelnek kórházban a mutáns miatt. Leszögezte, fontos az oltás, és mindenkit arra kér, vegye fel. Eddig 3,8 millióan regisztráltak, csak az utóbbi 5 hétben jelentkeztek az oltásra másfél millióan többen, mint korábban – ismertette. Beszélt arról is, hogy a pedagógusok oltása rendben lezajlott. Szerdán több mint 260 ezer adag Pfizer-vakcina jön, ebből folytatják a pedagógusok második körös oltását.

A sajtótájékoztatón Müller Cecília egyetlen kérdésre válaszolt arról, hogy honnan lehet tudni, hogy kialakult-e a védőoltás után a védettség valakinél. Válaszában azt mondta, hogy az antitestek mennyisége könnyen mérhető, de a memóriasejtek működése is fontos szerepet játszik az immunválaszban, de a sejtes immunitást egyelőre nagyon nehéz mérni.

Index.hu

Kapcsolódó cikkek