Ez így végtelen történetnek tűnik – újabb koronavírus-mutációt fedeztek fel

Megosztás

Vajon mikor lesz végre olyan az életünk, mint 2020 előtt?

Újabb aggasztó hírt közölt az Afrikai Unió (AU) betegségmegelőzési központjának (CDC) igazgatója, miszerint új mutációját azonosították a koronavírusnak, amelyet először Tanzániából Angolába utazók szervezetében mutattak ki. Ez a variáció a korábbi változatokhoz képest mintegy negyven mutációval rendelkezik.

John Nkengasong azt mondta, egyelőre nem tudják, hogy a rendelkezésre álló vakcinák milyen hatással lesznek az újabb mutációra. Egyelőre az új vírustörzset dél-afrikai laborokba küldték elemzésre, és a Tanzániával szomszédos országokban megfigyelőrendszert építettek ki. 

A CDC közlése szerint az afrikai kontinens 18 országában jelent meg a korábbinál fertőzőbb brit, B.1.1.7 jelű vírusvariáns, és 18 országban a dél-afrikai, B.1.3.5.1. jelű mutáció.

A járvány kitörése óta Afrikában mintegy 4,2 millió fertőzöttet regisztráltak, a globális esetek 3,3 százalékát. A fertőzöttek 89 százaléka meggyógyult. A kór eddig 112 ezer halálos áldozatot követelt a kontinensen. A legsúlyosabban érintett ország Dél-Afrika több mint másfél millió fertőzöttel. Szakértők szerint az 1,3 milliárd lakosú kontinensen nagyon magas lehet a nem azonosított fertőzöttek száma.

John Magufuli, Tanzánia vírus- és oltásszkeptikus elnöke 61 éves korában halt meg, március 17-én. A hivatalos közlés szerint szívprobléma miatt, amelyet azonban nem kizárt, hogy koronavírus-fertőzés okozott, mint azt ahogy az MTI megjegyzi, a korábbi elnök túl későn, viszonylag enyhe korlátozásokat vezetett be. (Index.hu)

Kapcsolódó cikkek