Valami nagyon nem volt rendben a hivatalos keddi koronavírus-adatokkal, óriási ellentmondást közöltek

Megosztás

Mindkettő hivatalos forrás, mindkettő a hétfői adatokra támaszkodott, ám hatalmas eltérés volt a kommunikált adatok között délelőtt, illetve délután. Hogyan fordulhat elő ez a sorozatos anomália a magyarországi járványkezelésben?

Erről a másnak is feltűnő “apróságról” Hadházy Ákos számolt be saját Facebook oldalán:

Ma valami nagyon furcsa dolog történt a járványadatok közlése körül. Egyrészt a szokásos reggeli/délelőtti adatközlés helyett délig kellett várni a tegnapi számokra. Ez már önmagában gyanús, rögtön mindenki azt kezdte el találgatni, hogy milyen nagy lehet a baj, ha már a számokat sem merik közzétenni.
Közben reggel Galgóczi Ágnes járványügyi osztályvezető rádióban azt mondta (majd ezt kiadta hírként az MTI), hogy „csak hétfőn 8 EZER új beteget regisztráltak”.  https://metropol.hu/…/galgoczy-agnes-a-jarvany…/

Órákkal később, délben aztán a hivatalos tájékoztatás azt közölte, hogy 4609 az új fertőzöttek száma https://koronavirus.gov.hu/
(Galgóczi nem keverhette össze a napokat, hiszen hétfőn kiadott – vasárnapi adatokban –7263 új fertőzött volt).
A járvány kezdete óta lehet sejteni, hogy valami nincs rendben a hivatalosan közölt adatokkal.

Ezt a rossz érzést erősíti, hogy sem a kormány, sem az országos tisztifőorvos nem hajlandó érdemben kommunikálni senkivel, csak kinyilatkoztatnak, valódi kérdésekre nem válaszolnak (és erre még egy jobb szövegük sincs, ugye). Csak ebben a hónapban háromszor fordultam Müller Cecíliához, (2021. március 2., március 12. és március 16.), de választ egyszer sem kaptam, a tisztifőorvos titkársága pedig telefonon sem elérhető.

Kapcsolódó cikkek