Magyarországon is érezni lehetett a határhoz közeli földrengést tegnap este

Megosztás

A mérések szerint 4,4-es földrengés rázta meg Ausztriát Bécs közelében, a határhoz közel hazánkban is érezni lehetett.

Legalább 4-es erősségű földmozgás rázta meg Ausztria keleti részét, közel a magyar határhoz. Több olvasónk is jelezte, hogy 18:25-kor Sopronban is érezték a 30-40 másodpercig tartó földrengést. Károkról vagy személyi sérülésekről egyelőre nincsenek információk.

Az Index több olvasói levelet is kapott arról, hogy földrengés volt Sopronban. A földmozgás, amelyet egyik olvasónk 3-4 erősségűre saccolt, elmondása szerint 30-40 másodpercig tartott. 

Képernyőfotó 2021-03-30 - 18.58.41.png

A konyhában az asztalnál ültem, a lábam alatt azt éreztem, mintha focimeccs zajlana a szomszédban. De egy nyugodt ház 2.emeleti lakásában lakunk! A lógós csillár nagyon enyhén kilengett. A morajlás pár másodperc alatt lezajlott. Ezt még tényleg soha nem éltem át eddig

– meséli egy másik soproni olvasó, István. 

Sopron és környéke mellett Kőszeg térségéből is több helyi lakos jelezte a közösségi oldalakon, hogy ők is érzékelték a földrengést. 

Néztem a tévét, és az ülőgarnitúra elkezdett alattam jobbra-balra mozogni. Nem volt túl erős, de határozottan érezhető volt. Felnéztem a plafonon lévő lámpára, az is mozgott, pedig fixen rögzített. Az egész mozgás nem volt nagyon erős, de határozottan lehetett érezni

– írta Csaba, éreztetve, hogy a földmozgás viszonylag enyhe volt. 

Időközben a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium is közzétette a soproni mérőállomásuk szeizmogramjának eredményeit, amelyen szintén jól látszik a rengés észlelése. 

A Katasztrófavédelem szerint Magyarországon egyelőre nem érkezett bejelentés károkról. 

A közösségi oldalakon az osztrákok is megerősítették a földmozgás tényét, többen enyhe remegésről, kisebb lökésekről számoltak be. Több geológiai oldal is 4,2–4,4-es földrengésről számolt be 10 kilométeres mélységben.

Az Amerikai Földtani Intézet adatai szerint az epicentrum, a földrengés fészke fölött a Föld felszínén elhelyezkedő pont Bécsújhelytől mintegy 5 kilométerre volt.  Egy földrengésekkel foglalkozó német portál, az Erdbebennews azt írta, hogy Neukirchen térségében lehetett a rengés központja, amely körülbelül pont 5 kilométerre van Bécsújhelytől. 

A FÖLDRENGÉS ÍGY A MAGYAR HATÁRTÓL MEGKÖZELÍTŐLEG 30 KILOMÉTERRE LEHETETT. 

A 18 óra 25 perckor bekövetkezett földrengést Alsó-Ausztriában, Bécsben is lehetett érezni – írja a Kurier, amely a földmozgás erősségét 4,7-re tette. Az osztrák lap információi szerint azért is lehetett érezni egész Burgerlandban a rengést, mert a földmozgás fészke, azaz hipocentruma 3-10 kilométeres mélységű volt, tehát viszonylag közel a földfelszínhez.

EGY ILYEN ERŐSSÉGŰ FÖLDRENGÉS MÁR KÁROKAT TUD OKOZNI ÉPÜLETEKBEN, BÁR ERRŐL EGYELŐRE NINCSENEK INFORMÁCIÓK – EMELTE KI A KURIER. 

Ugyancsak az Erdbebennews írt foglalta össze a földrengésről beérkezett lakossági tudósításokat. Ezek szerint a bécsi többemeletes épületekben is erős rengést lehetett érzékelni, illetve azt is előfordult, hogy kisebb repedések keletkeztek az épületek falában.

Kapcsolódó cikkek