Elhunyt a magyar Telenor tulajdonosa, Petr Kellner

Megosztás

Szombaton helikopterbalesetben életét vesztette Alaszkában öt személy, köztük a leggazdagabb cseh üzletember, Petr Kellner, írja a The New York Times nyomán a Portfolio.

A baleset szombaton kora este történt, a szerencsétlenségben öten haltak meg, egy személy pedig súlyosan megsérült. A hírt megerősítette a Kellner által alapított PPF Csoport szóvivője, Jitka Tkadlecová, aki hozzátette, a temetésre szűk családi körben kerül majd sor, a baleset körülményeit pedig továbbra is vizsgálják.

A balesetben az 56 éves Kellneren kívül életét vesztette egy másik cseh személy, Benjamin Larochaix, két túravezető, Gregory Harms és Sean McMannany, és a helikopter pilótája, Zach Russel. Az Airbus AS350 B3 helikopter Butte város közelében zuhant le, a Knik-gleccsernél.

Petr Kellner vagyonát a Forbes nemrég 17,5 milliárd dollárra becsülte.

Ő volt a PPF nevű cseh pénzügyi csoport alapítója, és 98,93 százalékos tulajdonosa. A PPF 3 kontinens 25 országában van jelen, Európában, az Egyesült Államokban és Ázsiában is vannak érdekeltségei.

Tavaly június végi állapot szerint a PPF közel 44 milliárd euró vagyoni érték felett gazdálkodik, a cégcsoporthoz tartozó vállalatoknál közel 158 ezer alkalmazottat foglalkoztatnak.

2018-ban a kellner által vezetett PPF vette meg a Telenor CEE-érdekeltéségeit, ennek keretében a telenor magyarországot is, amelynek jelenleg 75 százalékos tulajdonosa.

A magyar állam 2019 októberében szerzett részesedést a magyar Telenorban, akkor az Antenna Hungária megvásárolta a Telenor Magyarország 25 százalékát. Magyarországon a PPF a Mall Group, a Škoda Transportation és a Telenor vállalatokon keresztül van jelen.

Kapcsolódó cikkek