A fesztiválok 60 százaléka tönkremehet a Fesztivál Szövetség elnöke szerint

Megosztás

Az ATV Start vendége volt Márta István rendező, a Fesztivál Szövetség elnöke, aki a magyar zenei fesztiválok helyzetéről beszélt – számolt be a JövőTV.

Márta István elmondta, hogy jelen esetben nem lehet a fesztiválokat szervezni, hiszen a jelenlegi állás szerint nem sok esély van a megtartásukra. Csakis a pandémia további alakulása tudja eldönteni, hogy végül mi lesz a sorsa a fesztiváloknak.

Szerinte ha nem történik látható időn belül enyhítés, a magyar könnyűzenei fesztiválok 60 százaléka teljesen csődbe fog menni.

Ez a csőd pedig nem csak az előadókra vonatkozik, de érinti a technika személyzetet, az infrastruktúrát és a kiszolgálókat is.

Márta felvázolta, hogy jelenleg az az egyetlen lehetőségük, ha a Nemzeti Népegészségügyi Központ az adatrendszer alapján úgy dönt, hogy helye van a fokozatos nyitásnak. Ebben az esetben a kisebb fesztiválokat meg lehetne rendezni.

Amennyiben ez sem jönne össze, akkor ezeket a jövő évre halasztanák, vagy megpróbálnák még idén kisebb létszámmal és kevesebb fellépővel egy későbbi, rugalmas időpontban összehozni.

“Nagy fesztiválok esetén viszont elérkezett az a vörös vonal, amin túl már nem fog a jegyelővétel működni.”

-hangsúlyozta Márta István.

Az elnök az oltási igazolványokról is beszélt az interjúban. Szerinte nem mindegy, hogy milyen paraméterekről van szó – ültetett vagy nem ültetett közönséggel és távolságtartással számolnak-e – sőt az is felmerül, hogy egyáltalán szükség van-e ilyen típusú igazolványra.

A fő probléma, hogy a jelen pillanatban lévő hatályos szabályok alapján a 18 éven aluliak nem fognak tudni menni fesztiválra -oltási igazolvány hiányában- sőt, a családok sem.

A szakmai szervezetek és a döntéshozók folyamatosan próbálnak konszenzusra jutni az ügyben, egyelőre azonban még nem látható egyértelmű döntés.

Kapcsolódó cikkek