Még valami? Az aktív Etna hatalmas kénfelhője Magyarország fölé érkezik

Megosztás

Amikor kitört a vulkán, teljesen másfelé ment a mérgező felhő, de azóta megváltozott a széljárás és egyenesen hazánk felé fújja a kén-dioxidot.

Húszezer tonna kén-dioxidot pumpált Európába az Etna, a szél egészen Magyarországig szállítja a mérgező felhőt – figyelmeztet az Időkép. 

Nem elég, hogy 14 millió tonna szaharai por kering Európa és Észak-Afrika felett, a február 23-i kitörése során az Etna nem kevesebb mint 20 kilotonna kén-dioxidot juttatott a légkörbe

– írta Szabó Bea meteorológus, aki szerint a mérgező anyag több mint 10 kilométer magasra emelkedett, ahol a sztratoszférikus szél először északnyugat felé szállította, majd Közép-Európa irányába terítette azt.

A szicíliai vulkán a hónap közepén ébredt fel, az elmúlt évtizedek legnagyobb kitörését produkálva. Európa legmagasabb, 3350 méteres aktív tűzhányója két napja ismét izzó lávát és hamufelhőt lövell ki magából. 

Egyelőre sem személyi sérülésről, sem károkról nem érkezett hír, de a közeli Pedara lakói arról számoltak be, hogy kőzetdarabok estek az égből, és hamutakaró borította be a település utcáit.

(Index.hu)

Hozzászólások

Related posts