A külügy közel 100 országból 100 embert hívott meg, összezárva egy teremben konferenciáznak – ez járványügyi szempontból teljesen oké?

Megosztás

A résztvevőknek “természetesen” karanténba sem kellett vonulniuk, miután beléptek az ország területére, mivel a jelenlegi jogszabályok így rendelkeznek. Különleges bánásmód a harmadik hullám tombolásának küszöbén, érdekes ez a vírus.

Jelenleg Magyarországon a járvány miatt tíz embernél több nem találkozhat egymással magánlakásban sem. Nem lehet nézők előtt sport- vagy kulturális rendezvényt tartani, étteremben enni, italmérésben kávézni, turistáskodni. Aki külföldről jön haza, annak két PCR-tesztet kell végeztetnie magán saját költségére 5 napon belül, és csak így mentesülhet a karantén teljes kitöltése alól, ami egyébként 10 nap bezárkózást jelent.

Ehhez képest ezen a héten, hétfőtől péntekig, minden áldott nap reggel fél 9-től délután fél 5-ig, mintegy száz ember üldögél a Bem téren egy konferenciateremben. A közönség tagjai mind különböző országból érkeztek, a világ minden tájáról, és nem kellett se karanténba vonulniuk, se tesztelniük. A társaságnak pedig a kormány miniszterei és államtitkárai tartanak előadásokat.

Bátor, de legális 

A rendezvény a Misszióvezetői Értekezlet, amit félévente rendeznek meg a külügyminisztériumban. Ezekre az értekezletekre hazahívják Magyarország összes nagykövetét, akik a nemzetközi szervezetekhez delegáltakkal együtt mintegy kilencvenen vannak, a teljes listát itt lehet megnézni

A hazahívott diplomatákra nem vonatkoznak a beutazási korlátozások, hiszen az erről szóló kormányrendelet elején ott van, hogy „e rendelet hatálya a magánútlevéllel, valamint egyéb úti okmánnyal végrehajtott nem hivatalos célú határátlépésre terjed ki”. Azaz a diplomataútlevéllel, hivatalos céllal érkezőkre nem vonatkozik a rendelet. 

Ezeken az értekezleteken általában Orbán Viktor tartja a nyitó előadást, és úgy tudjuk, hogy két hete még azt az információt kapták a résztvevők, hogy ez idén is így lesz. Hétfő reggel fél kilencre volt kiírva a kormányfő előadása, ez azonban információink szerint elmaradt, és nincs is nyoma sehol annak, hogy mondott volna valamit a rendezvényen. Az összehívott diplomaták információink szerint arról sem kaptak ígéretet, hogy a kormányfő később bepótolja a beszédét.

Az eredeti programban Orbán után Szijjártó Péter következett volna, de az ő előadása is elmaradt. (A külügyminiszter hétfő délelőtt Brüsszelben volt, a külügyminiszterek tanácsülésén; délután már a magyar parlamentben volt jelenése; kedden pedig Egyiptomban tárgyalt, úgyhogy nem csoda, hogy kihagyta a hétfő délelőttre tervezett beszédét.) A harmadik előadást viszont Varga Mihály pénzügyminiszter megtartotta, arról beszámolt az MTI is.

Utána Varga Judit igazságügyminiszter is emelvényre lépett, és szintén megtartotta az előadását, erről maga posztolt a Facebookon.

Azóta pedig államtitkárok, és a kormány más szakértői adják egymásnak a mikrofont az ülésteremben, és ez így majd egészen péntek délutánig.

A meghívottak az alábbi tájékoztatást kapták arról, hogyan lehetséges ennyi embert egy hétig, egy teremben tartani járványügyi korlátozások idején: „A hatályos jogszabályi környezet és a veszélyhelyzetre tekintettel bevezetett védelmi intézkedések hatálya alatt a munkavégzéshez kapcsolódó esemény, így munkaértekezlet tartható a maszkviselésre és egyéb járványügyi védelmi intézkedésekre vonatkozó előírások betartása mellett. Az értekezletre a KKM központi épületében, kísérő-, vagy mellékesemény megtartása nélkül kerül sor.”

Vagyis ez munkavégzés, tehát maszkban simán lehet csinálni, akármennyien, akármeddig, és akárhonnan érkezett emberek részvételével. (444.hu)

Kapcsolódó cikkek