Indulnak a bajok – Debrecenben két osztály orvosai egységesen nem írták alá az új szerződést

Megosztás

Ha sürgősen nem találnak kompromisszumos megoldást, hamarosan megszűnik a traumatológiai és kézsebészeti ellátás a városban és környékén. Az ok természetesen a kormány által nagyon nyomott, megváltoztatott feltételek.

Március elsejétől megszűnik a Hajdú-Bihar megyei traumatológiai ellátás, ha nem ülnek le tárgyalni a szerződéstervezetekről – írták a Debreceni Egyetem klinikájának orvosai.

Nem hajlandók aláírni új szerződésüket a Debreceni Egyetem klinikáján a traumatológiai és kézsebészeti osztály dolgozói – értesült a Telex. A portál bemutatott egy levelet, amelyben az orvosok azt írták a Klinikai Központ vezetőinek, hogy azonnali egyeztetésre van szükség, különben „március elsejétől megszűnik a Hajdú-Bihar megyei traumatológiai ellátás”.

A levélben két problémát említenek. Egyrészt a szerződés tervezete nem tartalmazza a Magyar Traumatológus Társaság ajánlásának figyelembevételével a fix díjból származó juttatást. Rögzíti viszont az önként vállalt többletmunkáért járó díjazást az országos kórházi főigazgató utasításának megfelelően, amelyről azt írták: „ezzel szakmánk nem tud egyetérteni”.

Az orvosoknak március 1-jétől közalkalmazotti státuszból az egészségügyi szolgálati jogviszonyba kell átlépniük, ehhez új szerződést kell aláírniuk. Ez magasabb alapfizetést jelent számukra, de az még bizonytalan, hogy mi lesz a most meglévő pótlékok és más bérkiegészítések sorsa – a traumatológusok például 2019 óta fix díjként kapnak pluszpénzt az alapfizetés mellé. Az önként vállalt többletmunka pedig sok kritika szerint csak a nevében önkéntes, valójában így lehet csak biztosítani, hogy az ügyeleti ellátás megmaradjon az orvoshiány ellenére is. (Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek