Mit szabad és mit tilos tenni a természetben barangolva?

Megosztás

A tavaszi jó idő közeledtével egyre többen igyekeznek majd kiszabadulni a természetbe, de ha tapasztalatlanul indulunk felfedezni az erdőket, nemzeti parkokat és tájvédelmi körzeteket, sok kárt okozhatunk. Az Ökopolisz Alapítvány pontokba szedte a legfontosabb tudnivalókat, ezekből szemezgettünk.

Virágot, mohát szedni tilos!
Az első és legfontosabb szabály, hogy virágot szedni nem szabad – olvasható a honlapjukon. Csábító a márciusi, apró, színes virágokkal borított erdő vagy rét a kopár tél után, de jobban tesszük, ha a mindent a szemnek elvét követjük. Azon túl, hogy egyes virágok mérgezők, súlyos büntetést is fizethet miatta az, aki leszakítja őket. Nem csak a hóvirág, de Magyarországon a vadon növő és telepeket képező vadvirágok többsége, sőt, egyes mohafajok is védettek, eszmei értékük 5 és 50 ezer forint között mozog. Ez egy csokor krókusszal számolva akár fél millió forintos büntetést is jelenthet.

Ne zavarjuk az állatokat!
Sem hangoskodással, sem azzal, hogy közel megyünk az élőhelyükhöz. Tilos a védett állatfajok egyedeinek zavarása, károsítása, kínzása, elpusztítása, szaporodásának megzavarása, lakó- és fészkelőhelyének rombolása, károsítása. A legtöbb nemzeti parkban és természetvédelmi területen találhatók kilátók, ahonnan megfigyelhetők a vadak, de sokszor a madarak és az apróbb testű rágcsálók is. Minden csak türelem kérdése.

Gyűjtsük a szemetünket!
Elsősorban a magunkét, de ha tehetjük, akkor az utunkba tévedt hulladékot is szedjük össze. Erdei sétára minél kevesebb holmit vigyünk magunkkal. Kerüljük a műanyag csomagolású édességeket, a fóliába tekert szendvicset, a PET-palackban hordozott vizet. Ezek mind helyettesíthetők például egy többrekeszes és többször használható ételtartó dobozzal és egy kulaccsal. Cigarettacsikket se dobjunk el. Azon túl, hogy tűzveszélyes, 15-20 év alatt bomlik le és addig is szennyezi a talajt, ezzel együtt a növényeket és a vizeket is.

További fontos tudnivalók és tanácsok az Ökopolisz Alapítvány honlapján.

Kapcsolódó cikkek