Felfüggesztett börtönbüntetést kapott a nő, mert nem segített a gondozása alatt álló idős ózdi asszonyt, aki meghalt

Megosztás

Az Ózdi Járásbíróság 2021. február 9-én hirdetett ítéletet annak a nőnek az ügyében, aki segítség nélkül hagyta a gondozása alatt álló 70 éves, önellátásra képtelen néhai sértettet ózdi otthonában – olvasható a Miskolci Törvényszék ítélete a Bíróság honlapján.

A járásbíróság által megállapítottak szerint a vádlott szóbeli megállapodás alapján gondoskodott a mozgásában korlátozott, magát ellátni nem képes néhai sértettről. A vádlott 2017. december első napjaiban a fagypont körüli kinti hőmérséklet ellenére nem biztosította a sértett által használt helyiség megfelelő felfűtését. December 8-án reggel a vádlott észlelte, hogy az ágyban fekvő sértett egyre kevésbé reagál a külső ingerekre, majd a déli órákban észrevette, hogy az idős asszony beszédképtelenné vált. A vádlott mindezek ellenére egész napon át nem kért orvosi segítséget, a mentőket csak a kora esti órákban értesítette. A sértett kihűlt állapotban került kórházba, ahol másnap elhunyt. Amennyiben a vádlott időben intézkedett volna a sértett orvosi ellátása iránt, az idős asszony élete megmenthető lett volna.

Az Ózdi Járásbíróság segítségnyújtás halált okozó elmulasztásának bűntette miatt a büntetlen előéletű vádlottat 1 év 10 hónap szabadságvesztés büntetésre ítélte, a büntetés végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette. A bíróság ítéletét az érintettek elfogadták. Az ítélet jogerős.

Kapcsolódó cikkek