Vizsgálják, hogy kombinálhatóak-e a vakcinák

Megosztás

“Ha megmutatjuk, hogy ezeket a vakcinákat felcserélve is lehet alkalmazni, akkor ez nagyon megnöveli a rugalmasságot az oltóanyag-szállítások ütemezésében. Egyúttal pedig a kutatás azt is megmutathatja, hogy miképp lehet növelni a védettség idejét új vírusok esetében”

 – mondta a kutatást vezető Matthew Snape, az oxfordi egyetem vakcionológiai tanszékének professzora.

Az első eredmények legkorábban nyáron várhatóak, addig minden marad a régiben Nagy-Britanniában, ahol már túl vannak a tízmilliomodik védőoltáson.

800 embert vizsgál a kutatócsoport, hogy megállapítsa: mennyi időnek kell eltelnie a két oltás között? A brit egészségügyi minisztérium hangsúlyozta, hogy amíg nem lesz tudományosan igazolt eredmény, addig nem kombinálják a vakcinákat, pedig a globális oltóanyaghiány miatt igencsak jól jönne, ha kiderülne: lehet hatékonyan kombinálni a különböző vakcinákat.

“Lehetséges, hogy erősebb lesz az immunreakció, ha a különböző oltóanyagokat kombinálják, mert az ellenanyag szintje tovább maradna magasan”

 – fejtegette a tiszti főorvos helyettese.


A CNN ugyanakkor megjegyzi, hogy az amerikai hatóságok – éppúgy mint a WHO – nem javasolják az oltóanyagok esetleges felcserélését. Így viszont csak Halloween idejére érhetik el a nyájimmunitást jóval Nagy Britannia után.

via hvg.hu

Kapcsolódó cikkek