EB-elnök: A kormányé a felelősség a szükséghelyzeti engedélyt kapó vakcinák esetén

Megosztás

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke egy pénteki interjúban elmondta: az Európai Unió bármely tagországában kiadhat a kormányzat szükséghelyzeti használati engedélyt a koronavírus elleni oltóanyagokra, de ilyen esetben a termékkel kapcsolatos felelősséget nem a gyártó, hanem a kormány viseli – írja a Telex.

Ez azt is jelenti, hogy például a nálunk külön engedélyezett kínai vakcináért is a magyar kormány vállalja a felelősséget. Ezt egyébként Dobson Szabolcs gyógyszerész, gyógyszer-engedélyezési szakértő is megerősítette nemrég.

Von der Leyen a fenti mellett többek között azt is elmondta, hogy a vakcinabeszerzés egy sor ügyében másként kellett volna eljárni, például többet kellett volna foglalkozni a „tömeggyártás kihívásaival”. Mint rámutatott: az EU-ban nem rövidítették le a használati engedélyt megelőző vizsgálatot – mint például a briteknél -, amelyben a termék hatékonyságát és biztonságosságát ellenőrzik, és szerinte ezt helyesen is tették, mert egy oltóanyag beadása azt jelenti, hogy „biológiailag aktív anyagot juttatnak az ember szervezetébe, ami hatalmas felelősség”.

Telex.hu

Kapcsolódó cikkek