Varga Judit igazi zseni: 10 hónap alatt törlesztettek férjével közel 100 milliónyi adósságot

Megosztás

Forr a levegő az igazságügyi miniszter asszony körül. Már hatalmas méretű hitelének felvétele is óriási kételyeket ébresztett sokunkban, hihetetlen feltételek mellett vehette fel a többszáz millió forintot. Most pedig az adósság visszafizetésénél nem jön ki sehogy a matek. Nem kérdés, erre is meglesz a magyarázat, senkinek semmi nem lesz gyanús.

Az igazságügyi miniszter vagyonnyilatkozatából megtanulhatjuk, hogy vegyünk fel több száz milliós hitelt elenyésző önerővel, és hogyan törlesszünk vissza tízmilliókat pár hónap alatt. A kellékek: egy AirBnB-s belvárosi lakás, egy rugalmas bank és egy segítő férj. A Hvg.hu elemzése segít ennek pontos “megértésében”.

Varga Judit ingatlanügyei nagy izgalomban tartották a közvéleményt a napokban. Kiderült, hogy férjével 200 millióért vásároltak ingatlanokat a XII. kerületben, amihez 192 millió forint hitelt vettek fel, alig 8 milliós önerő mellett. Idei vagyonnyilatkozatában igyekszik megmagyarázni ezt, de az is kiderül, hogy már csak 99 millióval tartoznak.

Nézzük is mik ezek a XII. kerületi ingatlanok: egy 1453 nm-es telken álló társasház 3 helyrajzi számon szereplő, összesen 216 nm-nyi lakása, illetve ugyanitt még egy 49 négyzetméteres lakás és egy 25 nm-es garázs.

Érdekes, hogy a hegyvidéki ingatlanok 2019 decemberétől vannak a birtokukban, de a tavalyi nyilatkozatban mégsem szerepeltek. Ennek a hozzá fűzött magyarázat szerint az az oka, hogy a nagyvonalú hitelt csak tavaly február 19-én utalta el a bank a hitelbírálatot követően, de a szerződést korábban kötötték az eladóval. Ezért a földhivatal később 2019-re visszamenőleges hatállyal jegyezte be férjével közös tulajdonjogukat.

Varga Judit a vagyonnyilatkozatban akkurátusan meg is magyarázza, hogy lehet, hogy ilyen, szerinte “viszonylag alacsony önerőt” kellett csak letenniük saját megtakarításból: a fedezetek közé bevonták férje V. kerületi tehermentes lakását is. Amit aztán el is adtak, de erről később. Ez azonban nem az egyetlen változás a vagyonnyilatkozatában tavalyhoz képest. (Próbáljunk meg mi ilyen feltételek mellett ekkora hitelt felvenni bármelyik banknál, erős a sejtésünk, hogy a harmadik mondatnál messzire elzavarnak minket…)

Például szegényebb lett 1200 euróval. A miniszter készpénzben tart otthon 2 millió forintot és 6000 eurót, bankszámláján továbbra is 3,2 millió forintja, devizaszámláján 4800 eurója van. Forint-megtakarításai nem változtak az előző évhez képest, de tavaly még 7000 euró készpénze volt, és 5000 euró volt a devizaszámláján.

Hiteleit viszont parádésan törlesztette. No nem annyira a kisebb, férjével közös 8,7 millió forintosat, amiből csak 100 ezret faragtak le tavalyhoz képest, hanem a másikat, a nagy port kavart 192 milliósat.

A vagyonnyilatkozatához fűzött kommentár szerint ez máris csak kevesebb mint 99 millió forint. Ezt úgy sikerült elérnie, hogy decemberben eladták a férje fedezetként bevont V. kerületi lakását, illetve a vételárral együtt közös megtakarításaik felhasználásával 93 millió forintot visszafizettek. Nem derül ki, mennyiért adták el a lakást, az viszont igen, hogy amennyiben nem párszáz ezret kellett hozzátenni, a közös megtakarítás nem az ő bevallásából látszik.

Varga Judit elmagyarázta azt is, a bank azzal a feltétellel engedte ki a jelzálog alól a kérdéses ingatlant, hogy a befolyó vételárat teljes egészében a 192 milliós hitel törlesztésére fordítják.

Ezt a 76 négyzetméteres lakást egyébként korábban a miniszter nyilatkozatai alapján AirBnB-s kiadással hasznosították. Tekintve, hogy mit tett a koronavírus-járvány a rövidtávú lakáskiadással Budapesten, talán nem nehéz szívvel váltak meg tőle decemberben. A lakáskiadásból származó bevételeik jelentősen megcsappantak, a 2019-es 7,4 millióhoz képest már csak 2,1 millió folyt be a családi kasszába.

Varga Juditnak maradt a felesben birtokolt balatonhenyei 2144 nm-es telke 195 nm-es házzal, amit, mint tudjuk falusi CSOK-kal épített ujjá, illetve 7926 és 8018 nm-es másik két telke, szintén felesben, szintén ‘henyén.

Miniszterként egyébként 21 ezer híján 2 millió forint a havi bruttó keresete.

Autója továbbra is egy 2018-as, XC60-as Volvo, nagy értékű ingóságai sem változtak: egy Péteri Károly mesterhegedű, egy Szász Endre rézkarc, 12 személyes Zsolnai étkészlet – mind ajándék -, illetve egy vásárolt Yamaha pianínó. A vagyonnyilatkozat elején csak két gyermekét tüntette fel a miniszter, a végén viszont már pótolta a hiányosságot.

Kapcsolódó cikkek