Eltűnt Szijjártó vagyona, Orbán Viktornak pedig semmi megtakarított pénze nincs – legalábbis friss vagyonnyilatkozatuk szerint

Megosztás

Általában a választók arculcsapásaként könyvelhetjük el a politikusok vagyonbevallását minden évben, ez idén sincs másképp. Miniszterelnökünk tényleg vagyontalan lenne, a tavaly az Adrián jachtozgató Szijjártó Péternek pedig semmi vagyona nincs? Több, mint érdekes, ami kiolvasható politikusaink frissen nyilvánosságra hozott vagyonnyilatkozataiból.

Február első napja a demokrácia ünnepe is lehetne Magyarországon, ekkor ismerjük meg ugyanis, milyen vagyonuk van az ország vezető politikusainak, a parlamenti képviselőknek, és olyan további közéleti szereplőknek, mint a nemzeti bank elnöke, a legfőbb ügyész és velük egy szinten lévők. Tegyük azonban hozzá: azt ismerjük meg, amit ők bevallanak magukról. Innen kezdve pedig a demokrácia ünnepe már nem is annyira az, sokkal inkább

a gyanakvás napja.

Az első kérdés ugyanis, ami a tapasztalatok alapján megfogalmazódik: ki és mekkorát hazudott. Hogy csak egyet mondjunk: ki hiszi el azt, hogy az ország miniszterelnökének egy árva fitying félretett pénze sincs?

Tartunk tőle, hogy valóban az. És aki ezt teszi, az szemrebbenés nélkül csinálja. Lássuk tehát, mi az, amivel idén megleptek minket. A Hvg.hu utánajárt a részleteknek is.

Orbán Viktornak továbbra sincs egy forint megtakarítása sem 

© AFP / FRANCISCO SECO

Legutóbbi, 2020-as vagyonbevallásában Orbán Viktor már egyetlen forint megtakarítást sem tüntetett fel, ez idén sem változott. A feleségével közös hitele a tavalyi bevallása szerint 2 millió 199 ezer forintra csökkent. A friss vagyonbevallása szerint a hitelből már csak 882 ezer forintot kell visszafizetniük. 

A tavalyi bevallás szerint Orbán résztulajdonosa egy XII. kerületi ingatlannak, tulajdonosa a felcsúti házának, idén már csak Flóra nevű gyermeke él vele és feleségével közös háztartásban.

Rogán Antal meglepetése

„Rogán Barbara” – írta be a házas-/élettárs neve rubrikába a 2021-es (2020 végére vonatkozó) vagyonnyilatkozatában Rogán Antal kabinetminiszter. Az a vagyonnyilatkozatból nem derül ki, hogy pontosan kicsoda a titokzatos Barbara, de hát ki mondaná ezek után, hogy nincs meglepetés a vagyonnyilatkozatokban?

Friss vagyonnyilatkozata Rogánnak továbbra is jelentős méretű erdője, rétje és szántója van szülőfaluja, Szakonyfalu környékén. Egyéb ingatlan azonban nem került a nevére. Nagy értékű ingóságról sem számolt be, nincs semmiféle járműve, értékes műkincse.

Takarékbetétben van viszont 822 millió forintja, valamivel több, mint egy évvel , és ahogy már évek óta, még mindig tartozik 18,2 millió forinttal magánszemélynek.

Találmánya 2020-ban 157,8 millió forint bevételt fialt neki.

Hova lett Szijjártó pénze? Ennyibe került a jachtozás?

Az év egyik legnagyobb belpolitikai botránya kötődik Szijjártó Péter külügyminiszter nevéhez: a tárcavezetőt családjával nyáron az Adrián fotózták le Szijj László jachtján. A miniszter azt nem mondta el, hogy az utat ki finanszírozta, esetleg ajándékba kapta-e a közbeszerzések egyik nagy nyertesétől.

© MTI/Bruzák Noémi

A vagyonnyilatkozatában ajándékot nem tüntetett fel – igaz, ezt csak akkor lenne kötelessége megtenni, ha kifejezetten képviselőként vagy miniszterként kapja azt -, az viszont tény, hogy a bankszámlája szinte a nullára apadt. A 2019-es 5,8 milliós megtakarításhoz képest most 222.071 forintot tüntetett fel.

Ingó és ingatlan vagyona szemmel láthatóan nem nőtt, így az sem kizárt, hogy ennyi volt a néhány napos kiruccanás rá eső része. 

Értékpapírjai értéke 2,6 millióra nőtt (ez plusz csaknem 400 ezer), a biztosítási eszközalap pedig 941 ezer forintra emelkedett (ami plusz 100 ezer). 

Az biztosnak tűnik, hogy a számláról eltűnt pénzből nem a szüleinek törlesztett, nekik továbbra is 30 millióval tartozik. 

Szántóval lett gazdagabb Lázár, de eltűnt a számlájáról 48 millió forint

Egy 16 hektáros földeáki szántóval lett gazdagabb Lázár János tavaly – derül ki a politikus vagyonnyilatkozatából.

Ami újdonság még a tavalyi bevallásához képest, hogy az ideiből kiderül: a politikus tavaly lízingelt egy Land Rover Defender típusú terepjárót. 

A tavalyi bevallásában még az szerepelt, hogy magánszemélynek 20 millió forinttal tartozik. Ez idén további 20 millióval nőtt, így most már 40 millió forintos tartozása van magánszemély felé, valamint tízmillió forint helyett tizenkét millió forint készpénze.

Újdonság még, hogy a Grosswiese Zrt-ben a tulajdoni hányada 8-ról 22 százalékra nőtt, agrártámogatást pedig nem kapott. 

A pénzügyminiszter tőzsdézik

Varga Mihály vagyonnyilatkozatában új elem a 12,5 millió forintnyi részvény – a tárcavezető a megelőző évben csak kötvényről és állampapírról számolt be. E befektetései még megvannak, kötvénye ugyanúgy 726 ezer forint értékben, állampapírja valamivel nagyobb, 14,3 millió forint értékben.

A pénzügyminiszter ingatlant bérelt 2020-ban, Gyenesdiáson egy 204 négyzetméteres családi házat 42 négyzetméteres garázzsal. Vargának a bérlemény mellett továbbra is a résztulajdonában van két 2. kerületi ház, illetve kizárólagos tulajdonában egy zártkerti ingatlan Karcagon.

A pénzügyminiszter a fentieken kívül nem vallott be egyéb ingatlant, ingóságot, pénzt.

Gulyás Gergely egyre csak törleszt

© Túry Gergely

Amilyen sokat szerepel Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter, annyira nincs semmije: két XI. kerületi társasházi lakás tulajdonosa évek óta (az egyik haszonélvezettel terhelt), fizeti a 2008-ban felvett, 120 ezer svájci frankos hitelnek a felét, melynek állását nem közli, csak azt, hogy törleszti. 

Az egyetlen változás az előző vagyonnyilatkozatához képest, hogy egy magánszemélynek törlesztett 5 millió forintot, így már csak 2 millióval tartozik.

Mire számítunk mi, ha Matolcsynak csak ez jött össze?

A jegybankelnök egy fikarcnyival sem lett vagyonosabb ember, a 150 négyzetméteres balatonakarattyai háza továbbra is megvan, azon kívül azonban nincs értékes ingatlanja, ingósága, de még bevallásköteles pénze se.

Bevételei valamelyest nőttek, bruttó 800 ezer forint cafetériáról számolt be, míg 2019-ben még csak 571 ezer forintot kapott. Témavezetésért, oktatási anyagok lektorálásáért és vizsgáztatásért a korábbi havi rendszeres 750 ezer forintnál valamivel több ütötte a markát az (egyébként a jegybank által alapított) Budapest Institute of Banking Kft-től: augusztusban bruttó 779 ezer forint, szeptembertől decemberig pedig bruttó 765 ezer forint.

Novák Katalin szeptember óta elvert 4 milliót

Novák Katalin idén nem követte el azt a hibát, amit tavaly: az ingatlan-bérbeadásból származó jövedelmét havi bruttó 305 ezer forintban jelölte meg.

Ingatlanból továbbra is három 11. kerületi fővárosi lakást, három szegedi lakást, egy balatonlellei üdülőt és egy szegedi garázst sorol fel.

Bankban 26 milliót tart, ami 6 millióval több, mint tavaly ilyenkor, de négymillióval kevesebb, mint tavaly szeptember végén, amikor családokért felelős tárca nélküli miniszteri kinevezésekor soron kívül is kellett nyilatkoznia vagyonáról.

© Novák Katalin / Facebook

Kósa Lajos új kedvence

Kósa Lajos olyat tett, amire hosszú évek óta nem volt példa: vett egy új motorkerékpárt, egész pontosan egy BMW 400C-t. A BMW GT650C-je még mindig megvan, így már két kétkerekűvel rendelkezik. Plusz továbbra is hosszú távra bérel egy Mercedes Viano autót, és megvan a motorcsónakja is (csak résztulajdonos). Egyéb ingóságot vagy ingatlant nem szerzett.

A bankszámlája soványabb lett félmillió forinttal, de még mindig van 1,5 millió forintja és 1,5 millió forintnyi devizája. A tartozásaiból sikerült lefaragnia, banki hitele már csak 5 millió (egy évvel korábban még 7 volt), magánszemélyeknek pedig már csak 9 millióval tartozik (egy évvel korábban még 11-gyel).

Amíg nemesfém van, minden rendben van Bajkaiéknál

A rendszerint Orbánék ügyvédjeként emlegetett Bajkai István képviselő a nemesfémek nagy kollektora: 42 millió helyett már 65 millió forintnyi bizalmat helyezett az értékálló, fényes tömbökbe. Az ügyvédi irodájából befolyó jövedelmében viszont vagy tévesen jelezte az összeget, vagy valóban a bruttó majdnem 78 milliós összeg mostanra évi 148 ezer forintra apadt. Mindenesetre augusztus óta a Marek József Alapítványtól havi bruttó egymilliós bevétele van, a kormányzati médiamonstrum KESMA-tól pedig 751 ezer 880 forint jár neki minden hónapban. 

Semjén Zsoltnak megy a megtakarítás

A miniszterelnök-helyettes számláján kétmillióval több van, mint előző vagyonnyilatkozatában, most 7 millió forinttal számolhat. Más szerződés alapján fennálló követelése pedig a duplájára nőtt másfélről 3 millióra. Miniszteri fizetése is emelkedett, mégpedig 340 ezer forinttal 1 millió 979 ezer 400 forintra havonta. 

Kövérnek nem volt jó éve

A házelnöktől elköltözött a lánya, idén már nem tüntette fel vagyonnyilatkozatában, mint vele egy háztartásban élőt. Vagyoni helyzetében is történtek változások.

Noha ugyanúgy felerészben tulajdonosa egy 1991-ben vásárolt 654 nm-en fekvő 143 nm-es családi háznak Szigetszentmiklóson, és autót sem cserélt, de pénzügyei nem állnak túl rózsásan. Bankszámláján 3 millió forintja volt 2020-ban, ami félmillióval kevesebb mint előző évben. Eltűnt az előző nyilatkozatában még 5,2 millió forint értékűként szereplő életbiztosítása is. A jövedelméhez sem írt semmit.

Ugyanúgy 10 millióval tartozik, mint tavaly vagy azelőtt. Juttatásai között felsorolja a 9,1 millió értékű szolgálati Skodát, a vele járó üzemanyagkártyával, a 245 ezer forintos laptopját, valamint szolgálati telefonját, ami egy Nokia 6310-es.

Gyurcsány sem lehet túl lelkes

Elég rossz éve volt Gyurcsány Ferenc DK-elnöknek. Vagyonkezelő holdingja, az Altus Portfólió Kft. mindössze 55 millió forint osztalékot fizetett – 2019-ben ennél sokkal többet, 238 milliót.

© Fazekas István

Ráadásul a jelek szerint a volt miniszterelnöknek beragadt valami ingatlanügylete, ugyanis a vagyonnyilatkozatában ugyanúgy feltüntetett 225 millió forint követelést „lakásvásárlás, foglaló és előleg” címszóval, mint egy évvel korábban.

Gyurcsány vagyoni helyzetében alig történt változás. Továbbra is kizárólagos tulajdonosa egy 50 négyzetméteres pápai lakásnak és résztulajdonosa egy 267 négyzetméteres kötcsei családi háznak (feleségével, Dobrev Klárával). Nagy értékű ingósággal nem rendelkezik.

Van 823 millió forintnyi értékpapírja – ez valamivel több, mint egy évvel korábban. 862 ezer forintja van a bankszámláján, plusz 1,6 millió forintnyi devizája – ez pedig valamivel kevesebb, mint egy évvel korábban. A 12 millió forintos, magánszemélynek adott kölcsönt a jelek szerint visszakapta. Van 58 millió forint banki hitele és 214 millió forint értékpapír fedezetű hitele. Előbbi kicsivel nagyobb összeg az egy évvel korábbinál, utóbbi viszont jelentősen, 64 millió forinttal.

Seszták Miklósnak tavaly az ügyvédi iroda jött be igazán

Seszták Miklós bankszámlája tavaly óta 10 millió forinttal hízott – 479 millióra. Emellé kicsivel kevesebb mint 3 millió forintnak megfelelő devizát tudott 2020-ban félretenni, 8 millió 950 ezerről 11 millió 780 ezer forintnak megfelelő összegre hízlalva az állományt. Kormánybiztosi 997 ezres fizetése nem változott, viszont az ügyvédi irodájából származó éves jövedelem majdnem 12 millióval megugrott, a tavalyi 70 millió 588 ezerről 82 millió 353 ezer forintra. Továbbá egy pénzintézettől 8,5 millió forintnyi kamattevékenységből származó jövedelmet is magáénak tudhat. A képviselő azért nem csak gyarapodott. Sára lányuk elköltözött otthonról, így az ő vagyonnyilatkozatát már le sem adta.

Boldog még azért rendesen élt a képviselők lehetőségeivel

Boldog István, a vesztegetés elfogadásával vádolt fideszes képviselő jelentősen törlesztette bankhitelét, az 1 millió 300 ezer forintos tartozásból már mindössze 70 ezer maradt. A kétpói birtokait nem gyarapította újabb ingatlanokkal, jelentősebb készpénz állományról nem nyilatkozott, ellenben a képviselők munkájához juttatott eszközök raktárát rendesen igénybe vette. Három iphone-t, több laptopot, nyomtatót, külső merevlemezt, tévét, hangrögzítőt, mikrofont, fényképezőgépet, irodai bútorokat, de még hűtőszekrényt is innen igényelt, összesen több mint 3 millió forint értékben.

Nagy Istvánnál kaptár lett a Merci

Az agrárminiszter vett egy csaknem 1,2 hektáros agyaggödröt, amivel az ingatlanjai száma 13-ra nőtt, illetve egy Mercedes Benz Atego 1328-at, ami ki van vonva a forgalomból. Megjegyzésként a kocsihoz annyit írt, hogy “méhesházas felépítményűvé” alakították. A miniszter ugyanis méheket tart, amelyre tavaly 288 ezer forint támogatást kapott. 

A miniszternek lett egy cége is, a Rónafői Agrár Kft, melyben 100 százalékos tulajdonos. A megtakarításai is nőttek: a bankban 4 millióval többet, összesen 6 milliót tart, ahogy több százezerrel nőtt az életbiztosításának értéke (most 8,5 milió) és a nyugdíjpénztári megtakarítása is (2,8 millió). A hathavi képviselői juttatást meghaladó összeghez 2 milliót írt, őstermelőként 326 ezer forintot kapott 2020-ban. 

Csak szépen, lassan, mint Paks II.

A tárcanélküli miniszterként és képviselőként havi bruttó 6 millió forintot kereső Süli János 1,8 millió forinttal (17,4 millióra) növelte a nyugdíjelőtakarékossági számlán lévő összeget, ahogy a megtakarításai is nőttek 7 millió forinttal. Értékpapírállománya (15,7 millió) és banki megtakarítása (a rá eső rész 2,5 millió) nem változott, ahogy a 3 milliós közös tartozás rá eső részét sem törlesztette.

Miből él Simonka György?

Mindössze félmillió forintnyi készpénze van a nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt 2019 óta vád alatt álló, újabban pedig két rendbeli vesztegetéssel is gyanúsított Simonka Györgynek.

Ez ugyanannyi, mint egy éve, de már eltűnt a bankszámláján tavaly – és tavalyelőtt is – még megtalálható 5660 forint, lett egy 26 ezer forintos adósság, és 2020-ban már egy fillér mezőgazdasági támogatást sem adott neki az állam friss vagyonnyilatkozata szerint, 2019-ben még 163 ezer forinthoz jutott ezen a címen.

Ettől eltekintve ugyanazok szerepelnek vagyonnyilatkozatában, mint tavaly:

Pusztaottlakán egy 6,2 hektáros szántó haszonbérlője, Medgyesegyházán egy 2551 négyzetméteres kivett udvar tulajdonosa, készfizető kezesség miatt 85,77 millióval tartozik, a felszámolás alatt álló Magyar Termés TÉSZ Kft.-ben,1 százalékos tulajdonrésszel bír.

Kapcsolódó cikkek