A NAV ismertette, hogy mi szükséges a TAJ számunk érvényességének megtartásához

Megosztás


Havonta 8000 forint (napi 270 forint) egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie annak, akinek nincs egészségbiztosítása például azért, mert nincs munkaviszonya és egészségügyi szolgáltatásra más okból (például tanulói, hallgatói jogviszonya van, gyermekgondozási ellátást kap vagy nyugdíjas) sem jogosult  – tájékoztat honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Akinek az adatok szerint nincs egészségbiztosítása, azaz nem érvényes a tajszáma, azt a NAV tájékoztatja a kötelező járulékfizetés kezdetéről és a fizetendő összegről, a hatóság ezután havonta értesíti azokat, akiknek tartozásuk van, és figyelmeztet befizetésre. A NAV azt közölte, hogy részletfizetést, fizetési halasztást, a kötelezettség mérséklését vagy elengedését is kérni lehet a hatóságtól, amely naptári évente egyszer, legfeljebb 12 hónapra pótlékmentes részletfizetést engedélyezhet.

A tajszám akkor is érvénytelen lesz, ha a 2020. július 1-je óta felhalmozott járuléktartozás több, mint a járulék hathavi összege, ami az idén 48 000 forint.

Ha valaki nem tudja befizetni a havi 8 ezer forintot, az egészségügyi szolgáltatásra szociális rászorultság alapján is jogosult lehet. Ezt kérésre a lakóhelye szerinti járási, illetve fővárosi kerületi kormányhivatal állapítja meg.


Arról, hogy valaki biztosított-e, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapján (http://www.neak.gov.hu), ügyfélkapus bejelentkezést követően kérdezheti le adatait.

via hvg.hu

Kapcsolódó cikkek