Kivonul az EU határőrizeti szerve Magyarországról, mivel nem hajlandóak részt venni a jogsértésben

Megosztás

Felfüggeszti magyarországi tevékenységét az EU határőriteti szerve (Frontex) – közölte az Eurológus értesülését a Telex.

A Frontex a döntést azzal indokolta, hogy Magyarország továbbra sem hajtja végre az Európai Bíróság december 17-i ítéletét, amely többek között kimondta, hogy Magyarország jogellenesen kényszerít vissza menekülteket Szerbiába.

Magyarország lényegében kitoloncolást hajt végre azzal, hogy a kerítésen túlra kényszeríti a határon illegálisan érkezőket. Jogi kiskapu, hogy a kerítés nem a határon van, hanem néhány méterrel azon belül, így a kerítés túloldala is magyar terület, ám, mivel ott semmilyen infrastruktúra nincs, ezért a menedékkérelem benyújtásáig el sem jutóknak nincs más lehetőségük, mint Szerbiába visszatérni.

A Magyar Helsinki Bizottság szerint 2016 júliusa óta 50 ezer embert kényszerítettek így Szerbiába a magyar határőrizeti szervek. A Frontex szerint Magyarország nem tett semmit annak érdekében, hogy határőrizeti gyakorlatát az Európai Bíróság döntésével összhangba hozza.

A hírt Chris Borowski, az uniós határőrizeti szerv szóvivője erősítette meg.

Kapcsolódó cikkek