A Borsod Meteo jelenti: Hőmérsékleti hullámvasút, változékony napok következnek

Megosztás

📌 Vasárnap délután a Genovai-Öböl térségéből érkezett hozzánk egy mediterrán ciklon, mely kezdetben esőt, majd ahogyan szivárgott be a hidegebb levegő úgy egyre inkább havas eső, havazás volt a meghatározó. A lehulló hó mennyiségét tekintve különösen a síkvidéki területeken, várakozáson alul teljesített a ciklon. Bár ezeken a területeken is néhány cm-nyi vizes tapadó hó hullott, de mivel a hét első napján az ország legnagyobb részén pozitív tartományban +2 és +7 fok között alakult a kora délutáni maximumérték, így gyors olvadást tapasztalhattunk.
📌 Megjegyzés: A bevezetőben említett mediterrán ciklon sajnos nem hozott akkora hómennyiséget mint amit a meteorológusok vártak, így sok-sok negatív kritika illette meg őket! (Gyorsan hozzá is fűznénk, nem jogosan!)

📌 Mégpedig számtalan szenzációhajhász, lájkvadász, és kattintás- hatásvadász oldal/médiatartalom cikkükben brutális havazással, hófúvásokkal, és hóviharokkal riogatták az ország olvasóit. Mely természetesen körbejárja az egész világhálót, félrevezetve, becsapva ezzel az olvasóközönséget! Természetesen ilyenkor mindig a szakembereken, és a meteorológusokon csattan az ostor nem pedig azokon akiken kellene/vagy ahonnan a hatásvadászat útját veszi!

EZÚTON SZERETNÉNK MINDENKIT KÉRNI ARRA A BORSOD METEO NEVÉBEN, HOGY KÖVESSE NYOMON FOLYAMATOSAN AZ ORSZÁGOS METEOROLÓGIAI SZOLGÁLAT HIVATALOS ÉS FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ VESZÉLYJELZŐ RENDSZERÉT!


De akkor térjünk is rá a héten várható időjárásra:
📌 2021.01.26. Kedd éjszaka: A soron következő esti éjszakai, időszakban kissé és közepesen felhős területek és időszakok egyaránt váltakoznak,az éjféli órákig a Dunántúlon és a Duna vonalában még borultabb körzetek is lehetnek és hózápor sem lesz kizárható. Többnyire mérsékelt lesz az északnyugati szél majd hajnaltól újra akár erőssé is válhat a szél. A minimumértékeket holnapra virradóan döntően 0 és -8 fok között mérhetjük, ám a szélvédett, hófödte tájakon -9, -11 fokig is csökkenhet a hőmérő higanyszála!
📌 2021.01.27. Szerda: A változó mennyiségű és vastagságú felhőzet mellett, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Reggel a Duna-Tisza közén, este pedig az ukrán határ közelében lehet hószállingózás. Keleten mérsékelt másutt erős lökések kísérik az északnyugati szelet! A maximumokat 0 és +5 fok között mérhetjük!* A Bánkúti SíKlub tájékoztatása alapján, a sípályát 29-cm összefüggő hóréteg borítja, így szerda reggel 9 órától várják szeretettel az odalátogatókat!


📌 2021.01.28. Csütörtök: Eleinte Borsodban és Szabolcsban lehet még némi szűrt napsütés, majd a déli óráktól egy melegfront felhő- és csapadékrendszere kopogtat be hozzánk. Délutántól egyre többfelé tarkíthatja időjárásunkat csapadék: mely északon, északkeleten egyértelműen hó lesz, az ország többi részén eső, havas eső, sőt egy átmeneti zónában ónos eső sem kizárható! A délire, délnyugatira forduló szelet akár erős közeli lökések is kísérhetik. A csúcsértékeket kora délután 0 és +7 fok között mérhetjük!
📌 2021.01.29.-2021.01.30.: Péntek-Szombat: Ezen a két napon igen éles hőmérsékleti kontrasztviszonyok alakulnak ki hazánk délnyugati és északkeleti része között. Míg délen, délnyugaton nem kis túlzással beköszönt a tavasz 10-13 fokos hőmérsékletekkel, addig északkeleten fagypont körül avagy kevéssel afelett alakulnak a hőmérsékletek. Csapadékot tekintve sem szenvedünk hiányt, megnyílnak újfent az ég csatornái. Mely azért már inkább esőként fog hullani, de különösképpen az Északi-Középhegységben valamint Borsod-Abaúj-Zemplén megye tágabb környezetében havas eső, havazás is tarkíthatja időjárásunkat! A déli, délnyugati szél élénk lehet! Pénteken 0 és +12 , szombaton 3 és 13 fok közötti csúcsok várhatóak!

A hét utolsó napjára markáns hidegfront érkezése prognosztizálható, viharossá fokozódó északnyugati széllel, kiadósabb csapadékkal, a legerősebb széllökések akár az óránkénti 90-100 km/h-t is meghaladhatják, urrá csökkenő tendenciát mutatnak a hőmérsékletek! (Az erre a napra vonatkozó előrejelzés, még meglehetősen nagy bizonytalanságot ró magára terhelve.)


A részletes időjárási prognózist a Borsod Meteo-azon belül is Pap Áron és Bakota Zsolt készítette 🙂 A csatolt tavaszi és téli fotó Lupek Péter és Béres Szabolcs fotója

Kapcsolódó cikkek